Capak otkrio koliko nas je koštao lockdown! Objasnio i kakvo je stanje s koronom u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je situaciju s koronavirusom u Zagrebu, ali i otkrio zašto je brzo testiranje građana bolje od lockdowna.

“Pojedinačne brojke ne govore puno, treba vidjeti trend, a primjerice grad Zagreb zadnjih dana ima blagi silazni trend što dobar pokazatelj.

Mi smo u crvenom kao i čitava Europa, treba procijeniti koje su mjere učinkovite, a koje donose više štete nego koristi u svakom pogledu”, rekao je Capak za RTL Danas.

Za Đikićevu procjenu da će do kraja mjeseca biti 1500 mrtvih, rekao je da je pretjerana.

“Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije”, kazao je.

Lockdown nas je proljetos skupo koštao.

“On je strahovito skup, rečeno je da nas je on na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko, oko 150.000 eura u obzir samo cijena testova, a koliko košta ljudstvo to je sada teško za procijeniti”, objasnio je Capak.

Objasnio je i kako nije dramatična situacija sa školama.

“Raste broj škola koje prelaze na online nastavu, ali broj nije dramatičan, i za djecu je dobro da idu u školu, a tako misli i Povjerenstvo da je za djecu to dobra odluka i da brojka nije blizu dramatičnosti”, zaključio je.

Rekao je i kako prate situaciju te će vidjeti hoće li pojačavati mjere.


Komentari