Capak otkrio kada bi mogao početi padati broj zaraženih: ‘Velika okupljanja su najveći problem’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, u Dnevniku HRT-a komentirao je sve veći problem velikih okupljanja u Hrvatskoj, ponajprije velikih svadbi, ail i natuknuo kada očekuju pad broja novooboljelih od COVID-a 19.

Osvrnuo se na zahtjeve lokalnog stožera Vukovarsko-Srijemske županije o zabrani velikih svadbi rekavši kako to “nije prvi puta da lokalni stožer daje inicijative o broju uzvanika na okupljanjima”.

“Mi smo donijeli odluku o karanteni na Murteru na inicijativu lokalnog stožera, a i karantena na Braču je bila na lokalnu inicijativu”, izjavio je Capak.

Također je podsjetio da je potkraj lipnja bio značajan porast broja zaraženih, dodavši kako očekuju da bi se situacija uskoro mogla stabilizirati.

“Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao. Osim toga, imamo suradnju s ljubljanskim zavodom za javno zdravstvo koji ima jednog izvrsnog epidemiologa koji se bavi matematičkim modelarstvom. Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi trebao početi padati broj zaraženih”, rekao je.

Ova predviđanja donesena su zbog odluke o obaveznom nošenju maski za koju Capak kaže da je bila vrlo dobra. Smanjenju broja zaraženih trebala bi pridonijeti i odluka o ograničenju velikih okupljanja, a više detalja o tome Stožer će objaviti sljedeći tjedan.


Komentari