Capak: ‘Lockdown se ne razmatra, policijski sat je jedna od mogućnosti’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na današnji dan sveukupno iznosi 12736, što znači da je u posljednja 24 sata zabilježeno 2378 novooboljelih. Podsjećamo da su među njima 932 pacijenta na bolničkom liječenju, te je na respiratoru 68 pacijenata. Nažalost preminule su 23 osobe.

Slijedom velikog broja novozaraženih, dovodi se u pitanje treba li Stožer donijeti strože mjere. Povodom toga u Dnevniku N1 govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Mi smo tek donijeli mjere, od jučer vrijede. Mi efekt mjera još ne možemo vidjeti, tek su jedan dan, očekujemo da će imati efekt. Nama skaču brojke preko 2000, pa padnu ispod 1000. Kad su velike brojke, svaki petak donosi veliku brojku. Nadamo se da će dati efekt i da će se krivulja početi izravnavati. To govore neki modeli i naši matematičari. Imamo rast dvostruki u odnosu na prije tjedan dana, ako gledamo tjedno to je veliki rast, ali još nije eksponencijalni”, objašnjava Capak.

Na pitanje o lockdownu, rekao je kako bi epidemiolozi rado postrožili mjere, no to je za Hrvatsku trenutno neizvedivo.

“Mi epidemiolozi bi rado još strože mjere. Ali moramo imati u obzir da se radi o bogatim zemljama koji imaju rezerve i mogu si dopustiti nove lockdownove. Ovakve mjere se u ovom trenutku ne razmatraju, ali ako će brojke rasti dalje moramo razmatrati koje ćemo mjere uvesti. Ne trebamo ni ići do Njemačke, dovoljno je vidjeti Sloveniju.” rekao je.

Ipak, postoji mogućnost uvođenja policijskog sata ako brojka eskalira.

“Nisam siguran da je 450 zaraženih na 100.000 stanovnika ranica za policijski sat. Mi smo već razgovarali o tome, na raspolaganju nam je, ali zasad je nećemo uvoditi”, izjavio je Capak.

Sutra očekuje veći broj pozitivnih rezultata testiranja, te napominje kako je na Velesajmu testiranje jučer bilo prekinuto zbog manjka opreme za testiranje. Capak poziva sve građane, da ako imaju upit o samoizolaciji nazovu call centar na broj 113.

“Svi od momenta donošenja mjera, a to je jučer, moraju biti 10 dana u samoizolaciji. Samoizolacija je sada 10 dana. Građani koji izlaze iz samoizolacije moraju se još neko vrijeme držati dodatnih mjera, nositi maske, izbjegavati sastanke…”, dodao je.


Komentari