CAPAK: ‘Još uvijek nismo dobili pozitivan nalaz na gripu, no to možemo očekivati u idućim danima’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Za tjedan ili kroz deset dana možemo očekivati prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, otkrio je to ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je i kako misli da nećemo imati puno slučajeva te bolesti te da će se tom situacijom moći lako vladati.

“Imali smo kliničkih slika na terenu koje sliče na gripu, dobili smo više uzoraka na testiranje, no još uvijek nismo dobili pozitivan nalaz na gripu niti smo izolirali virus”, rekao je Capak za Novu TV.

Podsjetio je kako je prošle godine prvi slučaj bio potvrđen 10. prosinca dodavši da i ove godine očekuje slično. “Kroz sljedećih nekoliko dana, tjedan ili deset dana možemo očekivati prvi slučaj gripe”, dodao je Capak.

Rekao je i kako pažljivo prate situaciju na južnoj hemisferi.

“Oni su u zimsko vrijeme imali kohabitaciju gripe i koronavirusa, ali s obzirom da mjere koje sprječavaju širenja koronavirusa, sprječavaju i širenje gripe, oni su imali vrlo male brojeve slučajeva gripe na razini 10 posto od prethodne sezone”, rekao je Capak.

I kod nas očekuje sličnu situaciju “da nećemo imati puno gripe ove godine te da ćemo lako vladati situacijom”.

‘Razmišljat ćemo o tome da se mjere popuste’

Podsjetio je i kako je cijepljenje najvažnija prevencija. “Nama dolazi krajem tjedna zadnja tranša cjepiva, 130.000 doza koje ćemo distribuirati na teren. Svi oni koji se još nisu cijepili, mogu se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a mi ćemo rasporediti dio na strateške populacije”, zaključio je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a se osvrnuo i na uvođenje strožih mjera u borbi protiv koronavirusa rekavši kako bi “stroge mjere trebale donijeti rezultate”.

Na pitanje o tome kada bi se moglo očekivati njihovo popuštanje kazao je da je o tome u ovom trenutku teško govoriti.

“Ako dođe do promjene trenda i ako ćemo imati povoljniju situaciju, razmišljat ćemo o tome da se neke mjere popuste”, zaključio je Capak.


Komentari