Capak: ‘Drugi val bi trebao biti još jači, već sad pripremamo nove mjere’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ravnatelj HZJZ-akoji se trenutno nalazi u samoizolaciji, Krunoslav Capak, gostovao je danas u Dnevniku HRT-a, gdje je govorio o pandemiji koronavirusa te o skoku broja slučajeva u Hrvatskoj.

“Imali smo odličnu situaciju preko tri tjedna i 12 oboljelih. S obzirom na to da smo, jer život i gospodarstvo moraju ići dalje, postepeno popuštali mjere, i znali smo da ćemo imati neko žarište. Ali žestina ovoga nas je iznenadila. Prvo smo imali importirane slučajeve i vratili su se pozitivni. Družili su se s obitelji, kolegama, u ugostiteljskim objektima i virus se proširio i sada imamo dva velika žarišta. Očekivali smo povećanje, ali ne ovako žestoko. Ali mi žestoko odgovaramo i nadamo se da ćemo ovo ubrzo obuzdati”, rekao je Capak.

Komentirao je situaciju u Đakovu. “Kolege su tamo uzeli preko 500 briseva, ljudi su u samoizolaciji i oni situaciju kontroliraju. Sada osim apela na pridržavanje mjera i na to da ako se obavlja neki vjerski obred, da se ne organizira fešta s muzikom i poziva 100 ljudi, nego da to bude skromnije. Treba se držati higijene, distance, nošenja maski i stvar se može dovesti pod kontrolu”, rekao je.

Kaže da je moguće ograničavanje rada noćnih klubova. “Sada smo imali još osam ili devet slučajeva povezanih s noćnim klubovima, reagirali smo na prvu dojavu i formirali timove koji idu u klubove i vidjeti krše li se mjere, a dolaze u obzir i radikalnije mjere, a to je ograničavanje rada klubovima u zatvorenom prostoru, o tome se diskutira”, kaže Capak i dodaje kako to ovisi o razvoju situacije.

Odgovorio je i što očekuje na jesen. Kaže da je virus moguće držati pod kontrolom ako se svi budemo držali mjera i dodao kako je WHO danas najavio drugi val na jesen, za koji očekuje da će biti još jači.

“Mi već sada pripremamo mjere”, rekao je Capak za i pozvao građene na cijepljenje protiv gripe, za koje žele da bude povećano.

Kada se radi o izborima, kaže da su HZJZ i DIP pripremili sve upute te da će to biti objavljeno u ponedjeljak u 12 sati.

Komentari