Čak 43 posto medicinskih sestara nema zaštitnu odjeću, a nerijetko jedna sestra radi s 89 štićenika

Foto: Pixabay

Komora medicinskih sestara provela je anketu čiji su rezultati pokazali da tom sektoru nedostaje zaštitnih sredstava.

Naime, čak 43 posto medicinskih sestara u socijalnoj skrbi navelo je kako u okolnostima epidemije koronavirusa nema zaštitnu odjeću, a njih 20 posto nema kiruršku masku.

Komora je istraživanje provela u travnju, a sudjelovalo je 395 medicinskih sestara i tehničara zaposlenih u sustavu socijalne skrbi u svim hrvatskim županijama, od kojih 60 posto radi u domovima za starije osobe.

“Nedostatak zaštitne opreme, oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, preveliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje sestrinske dokumentacije – vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre zaposlene u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske”, tvrdi Komora.

U državnim i privatnim ustanovama socijalne skrbi, domovima za starije, djecu, psihički bolesne i za osobe s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama zaposleno je više od 1800 medicinskih sestara, a više od mjesec dana nakon izbijanja epidemije Covida-19 u Hrvatskoj četiri posto tih zdravstvenih djelatnika još uvijek nema ni zaštitne rukavice.

S druge strane,neke ustanove nisu nabavile dezinfekcijska sredstva te je 16 posto anketiranih kazalo kako ih nema, a to je posebice zabrinjavajuće kada se uzme u obzir da je svaka druga anketirana osoba koja radi u odvojenim timovima, rekla da su neki zaposlenici u fizičkom kontaktu s oba tima, što značajno povećava mogućnost prenošenja zaraze koronavirusom, navode.

Opseg posla u jeku pandemije nije se smanjio, dapače, porastao je, a medicinske sestre i prije koronavirusa bile su pretrpane poslom.

Tako je jedna od anketiranih sestara upozorila da na 89 štićenika s mentalnim oštećenjem radi samo jedna medicinska sestra, dok za 150 psihičkih bolesnika u drugom slučaju također brine samo jedna medicinska sestra i tek tri ili četiri njegovateljice.

Zbog koronavirusa, radno je vrijeme sestara reorganizirano, a neke su morale biti i u samoizolaciji. Taj manjak sati, ravnatelji domova oduzimali su od dana godišnjeg odmora, pokazala je anketa.

Po zakonu, medicinske sestre dužne su voditi sestrinske liste, a 18 posto ispitanica istaknulo je kako se u njihovim ustanovama one ne vode.

“Deprimantna je činjenica da tamo gdje se vode liste, svaka druga sestra ih vodi ručno u papirnatom obliku, jer u 2020. godini očito mnogi domovi još nemaju računalo ili računalni program za vođenje lista”, ističu te zaključuju da će od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku hitno zatražiti ispravljanje takva zakidanja njezinih članica kod obračuna plaća.


Komentari