Burno na sjednici Filozofskog fakulteta: Profesori glasno lupali po klupama više od sat vremena

FOTO: Savez studentskih udruga FF-a

Borasov prorektor, Miljenko Šimpraga koji je privremeno na čelu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, zbog loše epidemiološke situacije odlučio je da se današnja sjednica Vijeća fakulteta održi u dva djela.

Riječ o važnoj sjednici na kojoj su tri kandidata za novog dekana/icu predstavljali svoje programe, a Vijeće bi potom iskazalo suglasnost ili nesuglasnost na programe. Šimpraga je podijelio 90ak članova Fakultetskog vijeća na dvije skupine, a ideja je da troje kandidata danas svoje programe predstavi prvoj polovici, a za tjedan dana drugoj polovici Vijeća.

Navedena odluka o parcijalnom održavanju sjednice, naišla je na izniman otpor od strane prve polovice članova vijeća. Više od sat vremena, u najvećoj dvorani Filozofskog fakulteta D7, profesori su lupali dlanovima po klupama izražavajući svoje nezadovoljstvo.

Kako doznaje portal Telegram v.d. dekana Šimpraga se za vrijeme protesta povukao u dekanat, a jedan od kandidata za dekana, profesor Tomislav Galović sjedio je za katedrom i čekao svoj red za predstavljanje programa.

Ono što je sporno kod kandidature profesora Galovića, jest dokument koji kruži Fakultetom, u kojem je provedena usporedna analiza programa. Iz usporedbe proizlazi da su dijelovi programa profesora Galovića, i to oni bitni, prepisani iz programa profesorice Ivane Franić koja se 2017. natjecala za dekanicu, ali neuspješno. Isto tako, Telegram navodi da fakultetski krugovi upravo njegovu kandidaturu označavaju kao onu koja dolazi iz kruga rektora Borasa i prorektora Šimprage.

Preostalih dvoje kandidata za dekana su profesor Neven Jovanović i profesorica Renata Gled. Oboje su još jučer izrazili nezadovoljstvo načinom organizacije sjednice Vijeća. Odluku Šimprage, smatraju “lošom i opasnom” jer smatraju da time odluke sjednice djeluju neregularno.

Upozoravaju i na problem računanja kvoruma na sjednici, pitajući se: “Radi li se o dva Vijeća sa dva kvoruma? O dva Vijeća s jednim kvorumom? U tom slučaju, treba li i svaki dio u odnosu na sebe samoga imati kvorum ili jedan dio Vijeća može kompenzirati drugi?”.

Na sljedećoj sjednici prisustvovat će studentski predstavnici koji su se također pobunili protiv ovakvog načina održavanja sjednice Vijeća, poglavito jer se predstavljaju programi za izbor dekana/ice.


Komentari