BUDIMIR LONČAR ODBIO BANDIĆEVO PRIZNANJE: ‘Prestanite me javno linčovati’

Facebook

Posljednji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar odbio je priznanje Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a, prenosi Dnevno.hr.

“U nastalim okolnostima niti mogu, niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari”, poručio je Lončar.

Podsjetimo, HDZ je priopćio da nemaju veze s odlukom Milana Bandića da Budimiru Lončaru da priznanje i da ju je on donio sukladno svojim ovlastima i vlastitoj volji. Nakon toga uslijedile su i kritike desničarskih skupina te više braniteljskih udruga.

Zbog svega toga oglasio i sam Lončar:

“Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i skupina koji žele – preko mene – obračunati s prošlošću, prisiljen sam obratiti se na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske. Nikakvih drugih ni daljih reagiranja s moje strane neće biti”.

Smatra da je postao “predmetom kampanje što poprima sve odlike javnog linča”.

“Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore”, poručuje Lončar u objavi.

Ipak je komentirao šutnju organa i institucija države koji bi po službenoj dužnosti morali reagirati na to “anticivilizacijsko ponašanje” te je ukazao da ga ta šutnja zabrinjava čak i više od hajke koja je pokrenuta protiv njega.

“Danas mene, a sutra – tko zna koga. Siguran više nije nitko” upozorava Lončar.


Komentari