BRUNA ESIH: ‘Ne želimo biti ovisni o bilo kakvoj koaliciji ‘velikih kombinatora’ ili ‘korisnih budala”

FOTO: Facebook/ Bruna Esih

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku (NHR) Bruna Esih rekla je u ponedjeljak da će njezina stranka na izbore za Europski parlament izaći samostalno sa svojom listom, ističući pritom da ta stranka nije protiv suradnje, ali je “protiv koalicija radi samih koalicija i izbornih rezultata”, prenosi N1.

“Iako smo već prije nekoliko mjeseci jasno rekli da nam je cilj da na izbore izađemo samostalno, još uvijek određeni akteri pozivaju na ujedinjenje, a mi zapravo u svemu tome trebamo ispasti kao oni koji takvo ujedinjenje odbijamo”, rekla je Esih u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez”. “Kampanja još nije krenula, ali pretkampanja traje mjesecima i NHR na svojim leđima tu kampanju osjeća na ružan način, osjeća je kao teror ujedinjenja”, rekla je.

U toj stranci, dodala je Esih, nisu protiv suradnje i zajedništva na koje od početka pozivaju, ali nisu za koalicije radi samih koalicija i izbornih rezultata te će na izbore za Europski parlament izaći sa svojom listom. Istaknula je kako ne žele biti ovisni o bilo kakvoj koaliciji i “raznoraznim sivim eminencijama koje se skrivaju iza takvih inicijativa”, pri čemu nije rekla o kome je riječ, nego ih je samo opisala kao “velike kombinatore” ili “korisne budale”.

Esih je rekla kako se nadaju jednom mandatu te da im pristupaju stranke i pojedinci koji će se naći na listi. Na moguće prozivke desnice zašto ne žele s njima, odgovara kako nitko ne jamči da bi takva koalicija dobila mandate. “Ne želimo biti ničija batina protiv, primjerice, Andreja Plenkovića”, rekla je Esih.

Na upit o tome je li Tomislav Karamarko predsjednički kandidat ujedinjene desnice, Esih je odgovorila da on sigurno nije predsjednički kandidat NHR-a te da s potporom neće brzati budući da još nitko nije potvrdio kandidaturu. Nije jasno odgovorila ni hoće li poduprijeti Kolindu Grabar-Kitarović za drugi mandat za predsjednicu. Potvrdila je da joj je sadašnja predsjednica dala “vjetar u leđa” u političkoj karijeri, ali, dodala je, ne oduševljavaju je neki njezini zadnji potezi. “Napravila je veliki potez i ispunila svoju državničku ulogu u trenutku kada je smijenila Ivu Josipovića, a je li svaki moment bio iskorišten, reći ću da nije”, rekla je Esih.

Ponovila je stajalište NHR-a da je pozdrav “Za dom spremni” potpuno legitiman sve dok se govori o legitimnim postrojbama HOS-a.  Također je rekla kako nije nikad imala ambicija da se kandidira za predsjedničke izbore, ali, dodala je, ne bi bilo dobro reći “ne apsolutno nikada i nikako”.

Glasovanje u Saboru o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kada su njezin stranački kolega Zlatko Hasanbegović i zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović spasili kvorum vladajućima nazvala je “fake newsom” i taktiziranjem vladajućih. Priznala je da im je to naštetilo u javnosti, ali, dodala je, jedino je bitno “koji je gumb Hasanbegović stisnuo”, a to je bilo protiv. “Ovo je tipičan primjer ‘fake newsa’, svašta se vodi pod ‘fake news’ pa, primjerice, gospodin koji više sliči na Georgea Michaela nego na savjetnika Plenkovića Robert Kopal rekao je da ‘fake news’ po nekim europskim istraživanjima najviše šire umirovljenici, valjda je mislio na bakice na klupici dok hrane golubove”, rekla je Esih te ocijenila kako se cijela priča okrenula u krivom smjeru.

O radu NHR-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini rekla je kako je njihova uloga razotkrivanje “političke močvare”, a za gradonačelnika Milana Bandića da “vješto trguje” i “dobro služi Plenkoviću”. Esih je najavila i da će NHR predstaviti svoj prijedlog zakona o prekidu trudnoće. “Po meni kao vjernici, katolkinji, ženi i čovjeku, to se treba nazvati pravim imenom – to nije prekid trudnoće, već ubojstvo djeteta”, rekla je.


Komentari