BROJKE I DALJE PADAJU! 184 zaraženih koronavirusom, 48 osoba na respiratoru. Bolnice smanjuju kapacitete za oboljele od korone

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, a sedam osoba je umrlo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1290. Među njima su 482 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 48 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358.245 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8110 umrlo. Ukupno se oporavilo 348.845 osoba od toga 217 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6865 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.065.437 osoba, od toga 5435 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. lipnja utrošeno je 1.986.929 doza cjepiva. Dosad su 1.370.306 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 616.623 primilo obje doze. Na dan 9. lipnja utrošeno je 39.145 doza cjepiva.

Grad Zagreb:

U gradu Zagrebu je, po podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u posljednja 24 sata samo jedna novooboljela osoba od covida-19, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo (HZJZ) “Dr. Andrija Štampar”.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obrađena su 453 uzoraka, od kojih je pet nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali osam novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 26 osoba, dodaje se u priopćenju.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nema novooboljelih djelatnika niti korisnika.

Tijekom proteklog dana nije bilo pozitivnih nalaza testa na SARS CoV-2 ni kod učenika osnovnih niti srednjih škola, a i u Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se ni jedna osoba.

Tijekom nedjelje nije provođeno cijepljenje.

Trenutačno su u gradu Zagrebu 172 aktivna slučaja oboljenja od covida-19.

Zagreb

U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježene 34 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“. Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih je 68.291, što su 62 osobe više nego jučer. Trenutno su u gradu Zagrebu 293 aktivna slučaja.

Tijekom protekloga dana, zbog pozitivnoga nalaza testa na koronavirus kod četiri učenika osnovne škole te dva učenika srednje škole, mjera samoizolacije izrečena je za 44 učenika osnovnih i 34 učenika srednjih škola.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nema novooboljelih djelatnika niti korisnika. U Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se niti jedna osoba. Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima u Gradu Zagrebu cijepljeno je 6927 osoba.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obrađeno je 575 uzoraka, od kojih je 26 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 55 novooboljelih, a mjera samoizolacije izrečena je za 105 osoba.

Od 55 obrađenih pozitivnih osoba, 19 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 28 osoba su kontakti s covid pozitivnim osobama, a obrada za sedam osoba je u tijeku. Kod jedne osobe je moguća izloženost tijekom obiteljskog okupljanja.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 29 novooboljelih od covida-19, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Po pet novooboljelih je u Samoboru, Velikoj Gorici i Dugom Selu. Četiri novooboljele osobe su u općini Brckovljani, tri u Vrbovcu, dvije u Ivanić-Gradu. Po jedna novooboljela osoba je u Zaprešiću i općinama Brdovec, Jakovlje, Stupnik i Farkaševac. Ozdravilo je devet osoba. Trenutno su aktivna 184 slučaja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 30.264 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.005 osoba, a 75 osoba je umrlo.

Od danas, u svih osam ispostava Domova zdravlja županije, ustrojeni su posebni timovi za cijepljenje koji će raditi u ambulantama posebnog dežurstva te će cijepiti sve zainteresirane stanovnike Zagrebačke županije protiv covid-19.

“Tako će svi stanovnici koji se žele cijepiti, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine, moći to napraviti i u ambulantama posebnog dežurstva uz prethodnu telefonsku najavu”, ističe u priopćenju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.


Komentari