Brojke će biti sve veće? Vlada procjenjuje da bismo uskoro mogli imati i 200 novozaraženih po danu

Foto : Sasa Buric / CROPIX

Iz dana u dan imamo nove rekorde u broju novozaraženih osoba. U subotu je tako zabilježeno 140 novooboljelih od koronavirusa u posljednja 24 sata.

Ukupna brojka pozitivnih na koronavirus u Hrvatskoj je tako 1088, a među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju.

Od ponedjeljka na snagu stupaju nove mjere, među kojima je i ona o obveznom nošenju maski na licu prilikom boravka u trgovinama.

Da nikako nije vrijeme za opuštanje smatra i Branko Kolarić, specijalist epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji navodi da bi brojke mogle i dalje rasti te ne isključuje mogućnost da u jednom danu imamo i 200 novozaraženih. Upravo zato ističe da smo s uvođenjem strožih mjera trebali krenuti dva ili tri tjedna ranije.

“Pitanje je sada kako će se Vlada i Stožer postaviti u odnosu na rast broja novozaraženih. Dobra stvar je da se od ponedjeljka postepeno uvode mjere, no prosvjedi koji se događaju u Srbiji su možda jedan od razloga zašto se kod nas ne ide sa strožim mjerama”, smatra prof. Kolarić, koji je isto tako član Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, piše Jutarnji list.

Ne baš pretjerano utješan podatak je i činjenica da medijan reprodukcijskog broja (R0) za posljednjih desetak dana iznosi 1,2, što podrazumijeva da će doći do daljnjeg rasta broja novooboljelih sve dok R0 ne padne ispod 1.

Ipak, postoji jedna dobra vijest, a to je da se rast broja novooboljelih ne prelijeva snažno u zdravstveni sustav kao što je to bilo ranije u proljeće.

Predsjednik o koronavirusu: ‘Mislim da stvar mentalno izmiče kontroli, ljudi će na kraju poludjeti’

Komentari

loading...