BROJKA KOJA NAS STAVLJA NA VRH SVIJETA: Prema ovome podatku Hrvatska je najbolja u Europi

Rijeka Sava (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Svjetski se dan voda već godinama obilježava 22. ožujka. Prema podacima Eurostata, Hrvatska s prosječnih 29.200 m3 vode po stanovniku zauzima prvo mjesto među državama članicama EU-a, ispred Finske i Švedske.

Podzemne vode su za nas posebno važne jer se iz njihovih zaliha koristi više od 90 posto vode za ljudsku potrošnju, objasnilisu za Hinu iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Godišnje se za javnu vodoopskrbu zahvati oko 478 milijuna m3 vode za ljudsku potrošnju. Inače, u Hrvatskoj pristup zdravstveno ispravnoj vodi iz sustava javne vodoopskrbe ima oko 94 posto stanovništva, no s druge strane samo 57 posto stanovništva ima pristup sustavima javne odvodnje.

U okviru europskog Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” od 2014. do 2020. odobreno je 60 vodnokomunalnih projekata vrijednih 3,5 milijarde eura, od čega bespovratnih 1,9 milijardi eura. Od tih 60 projekata, njih dva obuhvaćaju isključivo javnu vodoopskrbu, a riječ je o Regionalnom vodoopskrbnom sustavu u Osijek, koji je završen, te onom Zagreb-istok koji je još u provedbi. Razvoj javne vodoopskrbe obuhvaćen je i ostalim projektima, s udjelom od oko 20 posto ukupne vrijednosti projekta.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Ulaganja u vodoopskrbu provode se i okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti od 2021. do 2026.  te je na raspolaganju 137,9 milijuna eura. Ta su ulaganja predviđena kroz manje dijelove sustava javne vodoopskrbe, u ruralnim, brdskim i demografski ugroženim područjima te kroz projekte aglomeracije, kao i financiranje investicija ugradnje mjernih uređaja na vodozahvatima. Do sada je dodijeljeno oko 100 milijuna eura.

U Ministarstvu dodaju da su veliki izazovi u javnoj vodoopskrbi u Hrvatskoj značajni gubici vode koji na godišnjoj razini iznose oko 238 milijuna m3, odnosno 49,8 posto. Zbog toga je pokrenuta izrada Nacionalnog akcijskog plana za smanjenje gubitaka u javnim vodoopskrbnim sustavima. Prvi nacrt plana je već izrađena, a procjenjuje se da je potrebno oko 1,5 milijardi eura u sljedećih 15 godina.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja je Cilj 6 UN Agende 2030., koji se odnosi na osiguranje pristupa vodi za piće svima, održivo upravljanje vodama te osiguranje higijenskih, odnosno sanitarnih uvjeta za sve. Planirani rok za postizanje tog cilja je 2030. godina.


Komentari