Broj zaraženih ospicama u Zagrebu popeo se na 29! Poduzimaju se protuepidemijske mjere

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dosad je zaprimio dojave o ukupno 51 osobi oboljeloj od ospica u Hrvatskoj, a novooboljeli se trenutno javljaju isključivo u Zagrebu, gdje je od kraja kolovoza do 15. listopada oboljelo 27 osoba, pa se poduzimaju protuepidemijske mjere.

Prema do sada prikupljenim podacima, vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe i obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji, navodi HZJZ.

Među 51 osobom s ospicama u ovoj godini, najviše ih je zabilježeno u Zagrebu, ukupno 29, dok su se oboljeli u drugim županijama javljali uglavnom tijekom prve polovice godine, od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (14).

Iz HZJZ-a ponovno podsjećaju na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode, kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Ističu da svaku sumnju na ospice treba odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja bolesti.


Komentari