Broj zaraženih nekontrolirano raste: Ministar Beroš otkrio hoće li biti novih zatvaranja

Vili Beroš, foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš potpuno je promijenio retoriku pa naglašava da iako smo u nikad goroj situaciji s koronavirusom, nikakvih restriktivnih mjera neće biti.

Barem ne onih koje su vrijedile u trenucima prije dva mjeseca, kad smo imali po dvadesetak novih zaraza.

“Novog zatvaranja ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati”, rekao je Beroš za Novi list.

Napominje da se pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu može smanjiti opasnost od širenja zaraze.

Beroš kaže da je korona promijenila dosadašnji način života i ponašanja u javnom prostoru, ali i natjerala sve nas da se prilagođavamo novonastalim uvjetima.

Prokomentirao je i mogućnost zabrane skupova većih od 1000 ljudi te rekao da svaki dan prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva.

“Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih.”

U Hrvatskoj danas 50 novozaraženih koronavirusom: Jedna osoba je preminula


Komentari