BROJ OSLIKANIH TRAMVAJA SE UDVOSTRUČIO: Poznato i koliko je ZET zaradio od toga

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako smo navikli na tramvaje i autobuse u prepoznatljivoj plavoj boji, sve češće putujemo i u onim oslikanima raznim reklamama. Oglasa je raznih- od suhomesnatih proizvoda, dezodoransa, grickalica, čokolada pa sve do reklama banki. Iz ZET-a za Jutarnji otkrivaju kako je sveukupno oslikao 67 vozila od njih 746.

Iako to ne zvuči kao velika brojka, u odnosu na 2019. godinu, broj oslikanih tramvaja se udvostručio.

Reklame se pojavljuju na tri vrste tramvaja, a to su one starije varijante, tramvaji T4B4 (linije 4 i 6), tramvaji KT4 koji voze na linijama 3 i 9 te najnoviji niskopodni tramvaji. Oglašivač može odabrati vrstu vozila, ali ne liniju kojom će voziti. Također, reklamu na niskopodnima je moguće izabrati između šest i 12 mjeseci, a oglas na starijim tramvajima može ostati i cijelu godinu.

Na starijim tramvajima, oglašivači biraju između oslikavanja bočne ili cijele površine te jumbo bočne površine koja je i najjeftinija varijanta. S druge strane, niskopodni tramvaji se u cijelosti prekrivaju karakterističnim bojama i sloganima. Također, autobusi mogu biti potpuno oslikani, ali bez obojenih stakla ili samo na stražnjoj strani te jednim jumbo plakatom.

 U slučaju kvara vozila, razdoblje oglašavanja se produljuje za broj dana koliko je vozilo bilo izvan prometa.

“Cijena ovisi o vrsti reklamne poruke, odnosno njenoj veličini i trajanju zakupa, a kreće se od 11.500 do 350.000 kuna”, poručuju iz ZET-a za Jutarnji. Otkrivaju i da će najviše izdvojiti oglašivači koji odaberu za reklamu niskopodne tramvaje, a cijena za to je 250 tisuća kuna za šest mjeseci ili 350 tisuća kuna za godinu dana.

U prvih osam mjeseci 2021. godine, ZET je od oglasa ostvario prihod od gotovo 600 tisuća kuna, a prije dvije godine, zaradili su 1.250.692 kuna.


Komentari