Branka Mrzić (RODA) o slučaju Čavajda: Zašto se stvari rade na način na koji se radilo prije 50 godina? Zašto se ne sluša iskustva pacijentica?

Branka Mrzić (foto: Screenshot N1)

Branka Mrzić iz udruge Roda, za N1 komentirala je slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj su liječnici u šestom mjesecu trudnoće otkrili teške malformacije ploda, te joj je usmeno savjetovano da prekine trudnoću. Podsjetimo, iako su u KB Sveti Duh naknadno ustanovili kako postoje uvjeti za prekid trudnoće, ipak taj zahvat ne mogu izvesti jer nemaju educiranog osoblja.

“Ovo čemu mi svjedočimo je nešto što se može nazvati torturom i mučenjem žene koja ionako pati, žene koja ima nevjerojatne snage izaći sa svojim iskustvom u javnost, znajući što joj se može dogoditi”, kazala je Mrzić za N1.

Godišnje oko 10 hrvatica odlazi u Sloveniju na prekid trudnoće

Ističe Mrzić i da je puno grešaka u koracima struke.

“Prvo smo čuli da nemamo tehničkih kapaciteta, niti da liječnici imaju znanje kako izvesti zahvat prekida trudnoće. Zatim čujemo od ministra Beroša da se takvi zahvati u RH normalno provode. S druge strane, od liječnika u Sloveniji možete pročitati u medijima da godišnje oko 10 Hrvatica odlazi u Sloveniju na prekid trudnoće”, kazala je Mrzić.

Mirela Čavajda (Foto: Facebook)

Vezano uz priziv savjesti, kazala je da joj je teško reći zašto je situacija u Hrvatskoj tako bitno drugačije nego u Sloveniji.

“Hrvatska je u jako nepovoljnoj situaciji što se tiče zdravlja žena. Primjerice, urez međice (epiziotomija), postupak koji WHO smatra zastarjelim i nepotrebnim, a koji ostavlja posljedice na zdravlje žene, u Hrvatskoj je stopa 55 posto. U Danskoj 1 posto. Ne znam gdje naši liječnici uče o svom zanimanju”, dodala je.

Poručila je da se Hrvatska našla uz bok zemalja u kojima je ginekološko nasilje uzelo maha.

“Zašto se stvari rade na način na koji se radilo prije 50 godina? Zašto se ne sluša iskustva pacijentica? To je nama velika nepoznanica. Za Mirelu je ovo već završilo. Ona je obilježena za cijeli život. Nadam se da će netko za ovo sve jednog dana odgovarati”, kazala je.

Komentari