Božinović progovorio o motivima napadača s Markova Trga, te zašto smatraju da se radi o terorističkom činu

Foto: Večernji TV screenshot

Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u srijedu je gostovao na Večernji TV-u gdje je komentirao nedavni napad an Markovu Trgu te ostale aktualne događaje.

Upitan o premijerovim izjavama kako je napad na Markovu trgu u sebi imao elemente terorizma, Božinović je kazao kako je to jedna čudna situacija koju nismo ranije imali prilike vidjeti u Hrvatskoj.

“Mislim da je predsjednik Vlade tu svoju izjavu temeljio na činjenici da je počinitelj došao na početak radnog vremena Vlade i pritom je pucao na trojicu policajaca ali i na samu zgradu Vlade, a što je sasvim jedna čudna situacija kakvu nikad u Hrvatskoj nismo doživjeli. Cilj počinitelja je u tom trenutku bio ubiti više ljudi na Markovu trgu, a što je njegov primarni motiv bio tek trebamo utvrditi”, kazao je Božinović.

Dodao i je kako ne može utvrditi je li napadač imao nekakvu političku agendu i je li bio inspiriran oplitičkim manifestom, te da je to nešto što će morati pokazati istraga. No, ponovio je da se unatoč tome može govoriti o elementima terorizma.

Na pitanje novinarke Večernjeg, Ive Boban Valečić, je li politika nekih aktera Domovinskog potreta poput karoline Vidović Krišto i Ivana Penave mogla pobuditi radikalizaciju društva i samim time motiv kod napadača, kako je Plenković sugerirao, Božinović odgovara:

“Jedan detaljniji uvid u javni diskurs, politički diskurs, ali i onaj medija i društvenih mreža ukazuje na nekakve anomalije i probleme koje svakako mogu biti povod za ovakve i slične stvari. Tu prije svega mislim na rječnik, prijetnje i uvrede.”

Na to je dodao kako je HDZ stranka koja trenutno pridonosi stabilnosti u državi, te da nema govora o tome da HDZ-ova retorika može biti odgovorna za radikalizaciju političke scene.

“HDZ je pobijedio na izborima u srpnju, Andrej Plenković je postao ponovno predsjednik Vlade na vrlo jasnoj politici, a to je politika uključivosti, jačanja neovisnosti institucija, jačanja prisutnosti u europskom mainstreamu koji podrazumijeva ljudska prava i vladavinu prava”, kaže i dodaje kako priča o trenutnoj vladavini Andreja Plenkovića, a ne to stranci kakva je bila u doba nekih njegovih prethodnika.

Upitan o aktualizaciji prijepora sa Srbijom uoči svih lokalnih izbora i pitanju uključivosti srpske nacionalne manjine, Božinović je rekao kako je HDZ-ova vlada napravila mnogo na poboljšanju tih odnosa.

“Mi smo oduvijek smatrali da nacionalne manjine trebaju biti uz onu stranku koja ima većinu jer će tako najbolje uspjeti ostvariti i kapitalizirati svoje interese. Imamo primjer potpredsjednika Vlade, Borisa Miloševića koji je s drugim potpredsjednikom Tomom Medvedom na obilježavanju Oluje izveo jedan simbolički i vrijedan čin. Dakle, i srpska i hrvatska strana odale su počast svim civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, ali isto tako postigli smo i to da se Domovinski rat prestane problematizirati budući da je on bio legitiman, osloboditeljski i pravedan. Naravno da nekim političkim akterima smeta takav dijalog, dijalog budućnosti jer su se u politiku lansirali upravo na dijametralno suprotnoj retorici, no sada gube smisao svog političkog postojanja”, kaže.

Novinarka ga je upitala i je li performans s lubenicama Ivana Vilibora Sinčića potaknuo ljude na razmišljanje kako mogu bez većih poteškoća doći na Markov trg, na što je Božinović odgovorio kako ne može na to dati odgovor no može načelno reći da je nakon toga policija podigla stupanj zaštite.

“Bio je veći broj policijskih službenika u danima kada su sjednice Vlade ili Sabora. To je bila procjena u tom trenutku. Usamljene pokušaje, kao u ponedjeljak, je najteže prepoznati osim ukoliko se ne rade mjere koje zahvaćaju širi perimetar zaštite objekata, to u Hrvatskoj nije bila praksa. U ovom je trenutku policija primjenjuje privremene mjere povećane sigurnosti međutim i ovaj će događaj utjecati na to da se mjere pojačaju i da to bude trajnije stanje, uz zadržavanje onoga što je karakteristika ovog dijela grada.”

Dodao je i kako je u povijesti bilo razgovora i pokušaja odvajanja lokacija Vlade i Sabora, no da je “ovaj Trg je važan kroz hrvatsku povijest. Tu su sjedišta od početaka i naša je intencija da se ustanove održe ovdje.”

Za kraj je rekao kako je trenutni režim na Markovu Trgu nešto rigorozniji, no da će tražiti riješenaj koja bi omogućila građanima da ponovo slobodno šeću tim trgom.


Komentari