Božinović najavio zabranu pristupa novinarima na Markov trg: ‘Ovo je opasno za demokraciju’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske i Gong izrazili su zabrinutost zbog najave potpredsjednika Vlade Davora Božinovića da će zbog ranjavanja policajca biti uvedene strože mjere osiguranja na Markovu trgu, a time će se i novinarima onemogućiti pristup.

”Ne umanjujući potrebu boljeg osiguranja građana, institucija i ljudi koji u njima rade, upozoravamo na važnost dostupnosti informacija o radu Vlade RH, Hrvatskog sabora i ministarstava te smatramo kako sprječavanje novinara da postavljaju pitanja koja su u interesu javnosti može imati štetne posljedice za razvoj demokratskog društva”, istaknuli su u zajedničkom priopćenju HND i SNH.

Vladu RH pozvali su da ne zatvara institucije još više i ne ugrožava slobodu medija te da uvođenjem redovitih press-konferencija novinarima omogući normalan rad.

Iz HND-a ističu i kako već godinama ponavljaju da rad Vlade nije transparentan.

Osim što njezini predstavnici ne održavaju redovite konferencije za novinare, materijali sa sjednica Vlade šalju se u zadnji tren pa je jedina mogućnost premijeru i ministrima postavljati pitanja jedanput na tjedan prije njezine sjednice, i to na ulici ispred Banskih dvora. A takav je tretman novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara krajnje neprimjeren, pa i ponižavajući, ocijenili su.

Podsjećamo kako je redovite konferencije za novinare ukinula Vlada premijera Ive Sanadera, a istu su praksu, nažalost, nastavile i sve vlade nakon nje”, stoji u priopćenju.


Komentari