Borna, Karlo i Marija napokon se mogu baviti sportom: Prvi će u Hrvatskoj potrčati uz pomoć sportskih proteza

Kroz sudjelovanje u izazovu PoKRENI, više od 1.000 trkača diljem Hrvatske, u manje od mjesec dana prikupilo je 100.000 kilometara za nabavku proteze za troje djece. 

Borna, Karlo i Marija imaju veliku želju baviti se sportom, što zbog svoj zdrastvenog stanja nisu do sada mogli. Ipak, nakon ove utrke oni će postati prva djeca u Hrvatskoj s amputacijom donjih udova koja će dobiti sportske proteze. 

PoKRENI – POKLONI SVOJE KILOMETRE IZAZOVU

Zahvaljujući više od 1.000 trkača koji su zajednički prikupili 100.000 kilometara u izazovu PoKRENI, osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska donirato će prikupljene kilometre u obliku 100.000 kuna Udruzi osoba s imputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije za nabavku sportskih proteza. 

„Nažalost, ovakva su aktivna sportska pomagala iznimno skupa i mnogima nedostupna. Zbog klasičnih proteza koje im ne omogućuju lakše kretanje, a posebice bavljenje sportom, ta su djeca zakinuta za svoje osnovno pravo, pravo na igru ravnopravno sa svojim prijateljima, a proteze će im upravo to i omogućiti“, rekla je Ana Sršen, predsjednica udruge UAZ.

Borna je trinaestogodišnjak iz Slavonskog broda i velika mu je želja baviti se trčanjem, Karlo je devetogodišnji Međimurac i želi se baviti rukometom, a i jedanaestogodišnjoj Mariji iz Dugog Sela nova će proteza uvelike olakšati svakodnevnicu.

Uz pomoć fizioterapeuta i trenera njih će troje u samo nekoliko tjedana uspjeti napraviti svoje prve trkačke korake.

GRAWE NOĆNI MARATON 

Inicijativu PoKRENI trčanjem na GRAWE noćnom maratonu 31. kolovoza na zagrebačkom Bundeku podržat će i Maja Drobnjaković, članica Udruge osoba s amputacijom Grada Zagreba i Zagrebačke županije i profesorica kineziologije. Maja je i jedina osoba s amputiranom potkoljenicom u Hrvatskoj koja trči na duge staze.

”Mene moje zdravstveno stanje i amputacija potkoljenice nikada nije demotivirala nego dapače, želim pokazati da sam ravnopravna s ostalima i da se jednako mogu i dalje baviti sportom čime sam se oduvijek i bavila“, rekla je Maja.

Mi se nadamo da će Borna, Karlo i Marija biti ovako motivirani i da će se baviti sportom. 

Za GRAWE noćni marato možete se prijaviti ovdje. 


Komentari