BORBA PROTIV GOVORA MRŽNJE! Zagreb.info pridružuje se akciji i na dva sata onemogućit ćemo komentare ispod tekstova

Foto: Pixabay

Portal Zagreb.info priključio se inicijativi HND-a i Sindikata novinara Hrvatske. Na dva sata, od 11 do 13 sati isključit ćemo komentare ispod tekstova.

Time ne želimo osporiti slobodu govora, već želimo ukazati na sve veći govor mržnje koji se pojavljuje u javnom prostoru.

“Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem.

Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, piše u priopćenju HND-a i SNH-a.

Pozivamo vas na razumijevanje jer na ovaj način želimo pokazati koliko je novinarstvo važno. Neke priče ipak ne bi bile ispričane da nije bilo novinara.


Komentari