Bolest od koje boluje oko 200 tisuća Hrvata, samo je u 2019. odnijela 461 tisuću života u svijetu

Foto: HZJZ

Svjetski dan astme obilježava se svake godine prvog utorka u svibnju. Tim povodom je dječja bolnica Srebrnjak  organizirala akciju pod ovogodišnjim motom “Zatvaranje praznina u astma skrbi” kako bi skrenuli pozornost na  liječenje, prevenciju i kontrolu bolesti te na važnost sporta i prehrane.

Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461.000 osoba.

Kronična upalna bolest

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, astma je kronična upalna bolest dišnih putova, čije je glavno obilježje pojava bronhospazma – stezanja mišića u stjenkama bronha – koji je uzrokovan alergijskom reakcijom sluznice bronha na različite tvari u okolišu poput peludi, izmeta grinja i  životinjske dlake, kao i hladnog ili suhog zraka, tjelesnog napora isl.

Bronhospazam se klinički manifestira simptomima poput otežanog disanja, kratkoće daha, pritiska u prsnom košu i pojave takozvanog zviždanja u dišnim putevima. Smatra se da je bolest uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i nasljednih faktora.

U terapiji astme koriste se agonisti beta-adrenergičkih receptora, antagonisti leukotrienskih receptora, teofilin i kortikosteroidi, najčešće u obliku inhalatora koji su praktični za svakodnevnu upotrebu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi i aktualne podatke o epidemiologiji astme u Republici Hrvatskoj, koji su jedan od rezultata projekta EUROSTAT Morbidity Statistics u kojem se određivala incidencija i prevalencija odabranih bolesti i stanja temeljem povezivanja više izvora podataka, pri čemu su za astmu korišteni podaci primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, kao i podaci iz Registra uzroka smrti.

Učestalija u zemljama sjeverne i zapadne Europe

“Prema rezultatima spomenute analize, godišnja stopa incidencije astme (novooboljeli u godini dana) u Hrvatskoj iznosi 3,0/1.000 stanovnika, odnosno 12.000 osoba novooboljelih od astme u jednoj godini. Ova stopa je neznatno niža negoli primjerice u Njemačkoj i Francuskoj, što je moguće objasniti geografskim varijacijama u epidemiologiji astme, koja je učestalija u zemljama sjeverne i zapadne Europe; međutim, distribucija dobno-specifičnih stopa incidencije usporediva je s onima u ostalim europskim zemljama. Očekivano, stopa incidencije je viša kod mlađih osoba te tako kod osoba do 20. godine iznosi čak 5,9/1.000 stanovnika, a kod osoba starijih od 65 godina iznosi 2,5/1.000 stanovnika.

Prema navedenom izvoru, prevalencija astme (ukupan broj oboljelih) u Hrvatskoj iznosi 5.048,1/100.000 stanovnika, odnosno 5,0% ukupnog broja stanovništva ili otprilike 200.000 osoba. Kao i kod incidencije, stopa prevalencije je viša u mlađim dobnim skupinama”, navodi Zavod.

Cijeli događaj je organiziran u suradnji sa humanitarnom FB grupom “Bitno je očima nevidljivo”, Škola dobrih djela, Maskote.hr, boksački klub “Gladijator”, Udruga smiiješak za sve, Crveni Nosovi i Lidl.


Komentari