Bojkot HRT-a: Udruga redatelja pokrenula kampanju “Meni se to gleda, HRT ne da”

FOTO: facebook

Društvo hrvatskih filmskih redatelja poziva hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči “Meni se to gleda, HRT ne da!”.

Kampanja je pokrenuta zbog toga što je “Hrvatska radio-televizija na svom posljednjem Javnom pozivu odbila čak 34 hrvatska filma, prikazana dosad na 353 međunarodna i nacionalna festivala i ovjenčana s čak 86 nagrada, a odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila nepotpisanim nizom uvredljivih objeda”, piše Slobodna Dalmacija.

FOTO: facebook

Uz to, stoji u priopćenju DHFR-a, HRT se već punih mjesec dana oglušuje čak i na apel ministrice kulture da riješi taj problem.

Najnoviji slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma za DHFR je “samo zadnja u nizu sramotnih odluka koje je aktualno vodstvo HRT-a donijelo, kako na štetu dokumentarnog filma, tako i na štetu cjelokupne audiovizualne zajednice”, stoga je kampanja pokrenuta kao želja “osvještavanja javnosti glede činjenice da u Hrvatskoj trenutno postoje sjajni filmovi koje istovremeno ne možemo gledati na mediju koji bi po svojoj osnovnoj funkciji to trebao omogućiti”.

FOTO: Facebook

“Najveći apsurd u ovoj situaciji jest to da film koji je nagrađen najvećom nacionalnom nagradom, nagradom Vladimir Nazor, koju de facto dodjeljuje Vlada RH, jer Vlada predlaže žiri koji odlučuje o dobitniku, za HRT nije dovoljno dobar. Iz toga se sasvim jasno vidi da HRT kao javni servis ne funkcionira “, komentirao je za Slobodnu predsjednik DHFR-a Antonio Nuić. Društvo hrvatskih filmskih redatelja zgroženo je HRT-ovim odbijanjem 34 hrvatska filma, kao i uvredljivim, nestručnim recenzijama kojima ih je HRT ocijenila.

“Valjda je prirodno da ono što je najbolje za Republiku Hrvatsku bude i prikazano na nacionalnoj televiziji. Sličnih je primjera mnogo pa se nadamo da će HRT žurno ispraviti ovaj sramotan propust kojim je načinio štetu ne samo autorima filmova, već i hrvatskim gledateljima kojih se teme kojima se ovi filmovi bave izravno tiču”, izjavila je Jasna Nanut, zamjenica predsjednika DHFR-a.


Komentari