Bojan Glavašević: ‘Društvena promjena mora krenuti od svake osobe pojedinačno’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon današnjeg prosvjeda u Zagrebu pod nazivom “Pravda za djevojčice”, svoje su komentare dali saborski zastupnik Bojan Glavašević i predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Glavašević je na pitanje do koga su trebali doprijeti ove poruke da se zločin neće tolerirati, kazao: “Mislim da su s jedne strane poruke svakako upućene svima koji imaju odgovornost u društvu. Prije svega političarima, a onda i sucima, sutkinjama. Ja bih rekao da je glavna stvar koju možemo osvjesitit kao društvo da nekakva promjena ne kreće samo od tih ljudi koji imaju dužnosti nego društvena promjena mora krenuti od svake osobe pojedinačno. Mora krenuti od svakoga tko čuje seksistički vic, svakoga tko prešuti kao oni mladići koji su vidjeli snimku seksa i nisu to prijavili policiji jer to je isto kazneno djelo”.

“Moramo se zapitati “što ja mogu napraviti'”, moramo pitati naše prijatelje “što si ti napravio u nekoj situaciji u kojoj si mogao napraviti?”, izjavio je za N1.

Mijenja se kazneno zakonodavstvo: Strože kazne za nasilje u obitelji

Kazao je kako je tu važan i kućni odgoj. “Jako je važno kakvi smo očevi, kakve smo majke, važno je kako razgovaramo s našom djecom. To su važne stvari. Jer ovo što gledamo danas nije se dogodilo preko noći, dakle ovakvi slučajevi se ne događaju preko noći, oni se događaju uslijed godina i godina nekakvih društvenih trendova na koje ne reagiramo. Nitko nije reagirao na činjenicu da je istraživanje prošle godine pokazalo da 40 posto mladih muškaraca u srednjim školama smatra da postoji bilo kakav slučaj u kojemu je u redu udariti djevojku. Mislim, to je stvarno alarm za uzbunu. Moramo mijenjati to”, ističe Glavašević.

(VIDEO/FOTO) PRAVDA ZA DJEVOJČICE: ‘Pravednije društvo za djevojčice je bolje društvo za sve nas’

Anka Mrak Taritaš također smatra kako su poruke upućene vladajućima, odnosno da su upućene na način da zaista treba nešto mijenjati.

“Znate, kad pustite duha iz boce van, kao što je pušten, teško se vraća nazad. Ja moram priznati da je prva emocija tuga. Da mi 2019. godine moramo prosvjedovati i govoriti o stvarima koje bi trebale biti već riješene. O stvarima koje ne bi trebale biti pravilo u našem društvu. One su nažalost tu. Nasilje nad ženama, nasilje nad djevojčicama, nasilje nad javnim prostorom, nasilje govora je pravilo, a ne iznimka”, rekla je Mrak Taritaš.

Komentari