BLAGDAN TIJELOVA: Jeste li znali da je Zagreb jedan od prvih gradova koji je imao tijelovsku procesiju?

Tijelovska procesija u centru grada (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Blagdan Tijelova, odnosno Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan koji se slavi u četvrtak nakon svetkovine Presvetog Trojstva.

Obilježava se u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, a dolazi devetog četvrtka nakon Uskrsa. Tijelovo je u Hrvatskoj 2001. godine proglašeno državnim blagdanom i neradnim danom.

Proslava Tijelova svoje korijene ima još u 8. stoljeću dok je širenje na cijelo zapadno kršćanstvo došlo u 14. stoljeću.

Viđenje redovnice

Augustinska redovnica sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Nekoliko dana kasnije je nakon redovitih molitvi dobila objašnjenje kroz glas s neba. U svom je viđenju puni mjesec protumačila kao Crkvu, dok je mrlju protumačila kao nedostatak blagdana koji bi slavio Presveti oltarski sakrament. Biskup je uvažio njenu molbu te je uspostavljen blagdan Euharistije.

Sveta Julijana rođena je 1193. godine, nedaleko od belgijskog grada Liègea. S pet godina je ostala siroče pa je stoga odrasla u samostanu gdje se i zaredila, a sa 16 godina počela je imati viđenja.

Krv i hostije

Drugi događaj koji je snažno utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove vezan je uz euharistijsko čudo koje iz 1263. godine u Bolseni u Italiji. Jedan je svećenik za vrijeme misnog slavlja posumnjao da se događa pretvorba kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. No, kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Procesija gradskim ulicama nije zabilježena u najranijim počecima ovog blagdana. Prvi spomen datira u Kölnu 1274. godine, a samo pet godina kasnije, zabilježena je i u Zagrebu 1279. godine. Zanimljivo, u Rimu se procesija uvela oko 1350. godine.

Četiri postaje procesije

Procesija uključuje četiri postaje na četiri strane svijeta te se čita evanđelje, moli se i blagoslivlja.

U nekim se hrvatskim krajevima ovaj blagdan naziva i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan.

Komentari