Bivši ZATVORENIK dobio spor: DRŽAVA će mu PLATITI za boravak U ZATVORU

commons.wikimedia.org

Iako je presuda još uvijek nepravomoćna, država bi zatvoreniku zbog nehumanih uvjeta života trebala isplatiti 9000 kuna. 

Općinski sud u Novom Zagrebu donio je presudu kojom zatvoreniku, koji je u zatvoru boravio u više navrata ukupno, a 817 dana, odobrava pravo na naknadu za prekomjernu nelagodnu, patnju i trpljenje preko nužne mjere, piše Dalje.com. 

Bivši zatvorenik u tužbi je naveo da su mu tijekom boravka u zatvoru bila povrijeđena Ustavom zajamčena prava. Isto tako, naveo je da se u hrvatskim zatvorima krše zakoni i ostali važeći propisi. S obzirom da su ćelije male i prenapučene, navodi kako mu je kretanje bilo ograničeno što je dovodilo do tjeskobe, razdražljivosti, i naposljetku, međusobnih sukoba zatvorenika. Isto tako, protivno propisima, sanitarni čvorovi u ćelijama nepropisno su i samo djelomično odvojeni od dijelova gdje se jede, pa su zatvorenici obavljali fiziološke potrebe dok su drugi u neposrednoj blizini jeli.

U tužbi je također stajalo da se tuširanje obavlja u zajedničkim kupaonicama samo jednom tjedno i da su neki od kažnjenika imali razne bolesti. Posebno se žalio na nedostatnu zdravstvenu skrb u zatvorima i istaknuo je kako je zbog toga za vrijeme svog boravka u zatvoru štrajkao glađu punih 5 dana.

Odštetu od 9000 kuna bivši zatvorenik dobio je samo za jedno razdoblje odsluživanja zatvorske kazne, točnije za 166 odležanih dana, s obzirom da državno odvjetništvo nije prihvatilo sve navode optužbe.

 

 


Komentari