Bivša ministrica Ljilja Vokić protivi se štrajku: ‘Prelama se preko dječjih leđa’

Mario Pusic / CROPIX

Bivša ministrica prosvjete i športa te dugogodišnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić komentirala je za Direktno štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama.

“Iz sindikata su mi rekli da sam kao Margaret Thacher, čime su mi zapravo dali kompliment, jer je ona voljela red, a reda treba uvesti i u naš obrazovni sustav”, smatra ta dugogodišnja prosvjetna djelatnica i zasigurno najpoznatija ravnateljica neke škole u Hrvatskoj.

Navodi kako je prosjek Europske unije kada je riječ o broju učenika u razredu između njih 28 i 32, dok je u Hrvatskoj u prosjeku 16 učenika po razredu. Naime, Hrvatska je zadnjih godina izgubila između 50 i 70 tisuća učenika, što zbog niskog nataliteta, što zbog iseljavanja stanovništva. Istovremeno, broj nastavnika se nije smanjivao i njihov broj je i dalje 60 tisuća.

“Iz tog razloga mora se napraviti reda i to kroz redukciju. Ne mogu biti dva razreda od 12 učenika, nego treba oformiti jedan razred s 24 učenika. Znam da će u tom slučaju dio učitelja ostati bez posla, ali mora se napraviti reda“, uvjerena je Vokić.

Vokić tvrdi da kod nas nastavnik s redovnom nastavom od 16 sati tjedno može imati punu plaću što, kako kaže, nema nigdje. Pojašnjava kako i dopunska i dodatna i razrednička nastava ulaze u normu.

Protiv sam štrajka, jer se to na kraju prelama preko dječjih leđa. Sve se to moglo drugačije organizirati i pregovarati za vrijeme ljetnih praznika. Uostalom, ako se razgovorom ne može doći do rješenja, kako će se to onda postići štrajkom?”, pita bivša ministrica obrazovanja.

“Nastavnik je educiran kroz svoj studij da predaje kako misli da je najbolje. Treba se svakom razredu i djetetu prilagoditi i imate dobrih razreda i manje dobrih razreda i morate pronaći modus kako ćete i jednima i drugima prenijeti znanje. To se uči na fakultetu, a prije svega se nosi u duši. Jer, velika je razlika želite li djecu nečemu naučiti, ili samo formalno odrađujete za svoju plaću”, zaključuje Vokić.

Komentari

loading...