BIT ĆE PAKLENO: Zagreb će se idući tjedan pržiti na visokih 35 °C, evo kad se očekuje vrhunac toplinskog vala!

Toplinski val u Zagrebu (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Toplinski val stiže u Hrvatsku, a prema prognozama meteorologa, vrhunac se očekuje idući tjedan.

“Jugozapadno visinsko strujanje povezano s ciklonom zapadno od Portugala premješta vruć saharski zrak nad europsko kopno gdje se formirao jezik toplog zraka koji se sporo premješta se prema istoku. Nad našim krajevima temperature zraka rastu, a vrhunac toplinskog vala očekujemo idući tjedan”, otkrio je meteorolog Bojan Lipovšćak za N1.

U nedjelju će diljem Hrvatske biti sunčano i vruće.

“Očekujemo toplo jutro s temperaturama zraka iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Oko podne i poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake u planinskim krajevima unutrašnjosti. Najviše dnevne temperature do 36 °C. Na Jadranu će poslijepodnevni maestral donositi osvježenje.

U unutrašnjosti vrhunac toplinskog vala očekujemo sredinom tjedna.

Na srednjem i južnom Jadranu će se do kraja tjedna zadržati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral. Temperatura mora ugodna za kupanje i mjerimo od od 22 do 26 °C”, prognozirao je Lipovšćak.

Što nas očekuje u Zagrebu?

U Zagrebu će u nedjelju biti pretežno sunčano, prijepodne uz umjerenu naoblaku. U noći sa subote i rano ujutro na širem području grada moguće malo kiše ili pljusak. Vjetar slab, popodne umjeren sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna oko 29 °C, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura će tijekom idućeg tjedna samo rasti, a i noći će biti toplije i sparnije. Prema trenutno dostupnim podacima, vrhunac se očekuje u četvrtak kada se najavljuje čak 35 Celzijevih stupnjeva.

Prognoza za Zagreb (Screenshot DHMZ)

Važni savjeti za vrijeme vrućina

Ako imate u planu radove u vrućim ljetnim danima, pokušajte to činiti u najhladnijem razdoblju. To je obično između 4.00 i 7.00 sati ujutro, ili nakon 17.00 sati. Naporan fizički rad iscrpljuje tijelo, a time dodatno doprinosi jako Sunce i visoke temperature. Zato je takve poslove najbolje planirati u spomenutim satima. U najtoplijem dijelu dana, izbjegavajte biti predugo na otvorenom i držite se hlada.

Nemojte bespotrebno paliti tehniku. Lijekove držite na temperaturi ispod 25 Celzijevih stupnjeva ili u hladnjaku. Ako uzimate više lijekova i imate kroničnu bolest, savjetujte se s liječnikom o terapiji.

Nikada ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce zatvorene u parkiranom autu. Temperature u zatvorenom vozilu rapidno raste iz minute u minute. Nakon sat vremena ona može postati nepodnošljiva i onemogućiti osobi da dođe do zraka što može dovesti do kobnih posljedica. Također, izbjegavajte duga putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Pri korištenju zaštitnog faktora, posebnu pozornost obratite na novorođenčad i malu djecu čija je koža vrlo osjetljiva. Za njih koristite sredstva s najvećim faktorom od štetnog UV zračenja (>30) i odjenute ih u laganu odjeću koja ih također štiti.

Imajte na umu da je osjetljivim i teško bolesnim osobama za vrijeme toplinskog vala najteže zbog ugroženog zdravlja. Ako imate obitelj ili prijatelje kojima je potrebna pomoć, posjetite ih. Razgovarajte s bliskim osobama o mjerama zaštite koje svaka osoba treba poduzeti kada su temperature ekstremno visoke. Koristan savjet puno znači, pogotovo za osobe koje su izložene riziku. Vodite brigu i o starijim osobama. Kada ste u mogućnosti posjetite ih i pomozite im u dnevnim obavezama.

Komentari