Biskup Škvorčević otvara vrata povratka vjernika u crkve, tako i zagrebačke, pismom moli Stožer da mu vrati pastvu

Foto: Hrvoje Kusik / CROPIX

Antun Škvorčević požeški je biskup i trenutno jedini biskup u Hrvatskoj koji je uputio molbu načelniku Stožera civilne zaštite RH, potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da Stožer civilne zaštite RH dokine mjeru obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe, prenosi Večernji list.

U molbi je podsjetio kako je Stožer, 19. ožujka, donio mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, ali i da je pritom zatražio obustavu vjerskih okupljanja.

„Navedena mjera stavila je u težak položaj katoličke vjernike, kojima je za duhovni život bitno sudjelovanje na euharistijskom slavlju, primanje svete pričesti i drugih sakramenata”, napisao je te istaknuo kako se s odlukom Stožera, da zabrani i vjerska okupljanja, ne slaže nemali broj ljudi.

Kako bi konačna odluka išla u korist njega, ali i njegovih župljana, ovaj biskup istaknuo je i kako je mali broj onih zaraženih koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji, ali i Virovitičko-podravskoj, za koje u konačnici i traži popuštanje mjera.

„U petak, 17. travnja 2020. primarius Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te je među ostalim kazao kako se u Stožeru razgovara o tome da postoji nekoliko županija koje imaju jako dobru epidemiološku situaciju, spomenuvši Požeško-slavonsku županiju, koja ima najnižu incidenciju te Virovitičko-podravsku županiju”, napisao je te naveo kako je tom prilikom ravnatelj Capak kazao kako postoji mogućnost da se kod njih nešto više mjera olabavi, odnosno relaksira s obzirom da imaju odličnu epidemiološku situaciju.

Zbog toga, „u okviru trenutačnog popuštanja epidemioloških mjera (traži Nacionalni stožer civilne zaštite da) što prije donese odluku o dokidanju mjere obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije u Požeškoj biskupiji, uz održavanje Preporuke za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 11. ožujka 2020“, zaključio je Škvorčević.


Komentari