‘BIO JE NA NOSILIMA…’ Otkrivene dirljive riječi koje je ozlijeđeni pilot izgovorio kada je pronađen nakon pada MiG-a

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Konferenciju za medije o padu MiG-a održao je ministar obrane Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjom i zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadnim generalom Michaelom Križancem.

Na konferenciji su otkrili detalje nesreće. “U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan avion objavio poziv u nuždi. U 13:48 posada je objavila da će se katapultirati zbog problema s motorom. Prvi helikopter s Lučkog je poletio unutar pola sata. Nakon 15 sati oba helikoptera uočila su oba padobrana, što je dalo naslutiti da su piloti uspješno napustili avion. U 16:25 već su oba pilota bila u helikopterima”, rekao je Križanec.

Obojica pilota s tisućama sati naleta

Riječ je o avionu remontiranom 2013. i 2014. godine, a oba su pilota iskusna i sa imponzantnim naletom. ”Jedan je imao 1800 sati ukupnog naleta, od čega 70 ove godine. To je nastavnik letenja. Drugi pilot ima više od 2000 sati naleta, više od 80 samo ove godine”, dodao je zapovjednik Križanec.

Na pitanje o stanju hrvatskih MiG-ova, Križanec kaže da su to avioni s početka osamdesetih. ”Mi smo u 21. stoljeću. Same sposobnosti koje ta platforma nudi nisu one koje su danas potrebne. Jednostavno, to je avion druge generacije, a sad nabavljamo avion četvrte plus. To je kao da neki automobil iz sedamdesetih i neki star deset godina nude isti komfor i sposobnosti”, kazao je.

Otkrio je i što mu je ozlijeđeni pilot rekao. “Bio je na noslilima, prizvao me k sebi i rekao: ‘Zapovjedniče, ja ću opet letjeti’“, kazao je Križanec i dodao da to dovoljno govori o psihičkom stanju pilota. Sumnja se da je par aviona izazvao kvar motora, no Križanec je dodao da će se sve istražiti, a parametre će istražiti vanjski izvođač.Komentari