Bijes oko izravnog upisa zbog međunarodnog programa: Ravnatelj MIOCA upozorava na diskriminaciju, ministarstvo ga ignorira

FOTO: screenshoot

Iako ove godine kreću prijemni ispiti za sve srednje škole, u jednoj od najeltinijih zagrebačkih gimnazija, popularnom MIOC-u (XV. gimnazija) tog ispita bi po svemu sudeći, mogli biti pošteđeni učenici zagrebačkog OŠ Matija Gubec.

Njihovi učenici, javlja RTL, pohađaju međunarodni IB program te će u MIOC imati izravan upis i nastaviti se školovati po IB-u na srednjoškolskoj razini. Prijemni bi po ovoj liniji, mogli zaobići i učenici koji su tijekom osnovne škole imali lošije ocjene.

Time su nezadovoljni kako i roditelji, tako i djeca.

“Još od petog razreda moje dijete priprema se za MIOC. Trudi se i uvijek je imalo prosjek od 5.0, svaki tjedan ima dodatne instrukcije matematike i daje sve od sebe da napiše dobar primjeni ispit, a sada odjednom pored mog djeteta neki imaju izravan upis u školu, bez obzira kakve je ocjene imao, bez obzira na znanje, nego samo na temelju toga što je pohađao međunarodni program u OŠ Matija Gubec. Pitate me kako je moje dijete? Pogodilo ga je, jako, ono se toliko trudi i sad bi netko pored njega trebao imati izravan upis. Čemu izvrsnost, čemu trud, kad netko ovako lagodno upisuje MIOC”, rekla je za RTL jedna ogorčena majka.

No, uz roditelje i djecu koja žele upasti u ovu elitnu gimnaziju, nezadovoljan je i ravnatelj MIOCA Nikola Dmitrović, koji smatra da je to diskriminirajuće.

“Izmijenjeni Pravilnik je pravnički lijepo napisan i kaže da djeca, koja pohađaju međunarodni program u osnovnim školama, nastavlja školovanje u istom međunarodnom programu u srednjim školama. Ali je samo jedna osnovna škola koja ima međunarodni IB program i to je OŠ Matija Gubec i samo je jedna srednja škola koja ima IB programa i to je MIOC. Dakle, izmjena se odnosi na naše dvije škole jer mi jedini imamo te programe. Djeca iz te osnovne škole koja su pohađala IB program, izravno će se upisivati u MIOC, bez prijemnog ispita”, rekao je ravnatelj Dmitrović RTL-u.

IB program je međunarodni program obrazovanja s pet razreda i u OŠ Matija Gubec nudi se školovanje za prva tri na engleskom jeziku. Većinom ga upisuju djeca diplomata, a njegova  školarina iznosi 6000 eura. Dijete koje završi jedan razred ovog programa, može nastaviti školovanje iduće godine prema tom programu u drugoj državi, poput Austrije.

U MIOCU imaju dva razreda IB-a, a ravnatelj Dmitrović ističe da to nije jedini takav međunarodni program u hrvatskoj. Tu je također i britanski program Bright Horizons, ali djeca koja ga pohađaju svejedno moraju polagati prijemni za MIOC. Prošle godine to su morali raditi i polaznici IB-a

Dmitrović je razočaran i zato što je gimnazija razgovarala s ministrom, argumentima pokušala spriječiti uvođenje ovog diskriminatornog pravilnika, ali bez uspjeha.

“Mi cijenimo tu izvrsnost i rad učenika te težimo osigurati najbolje uvjete učenicima. Ako imate direktan upis iz jedne škole samo zato što je neki roditelj imao mogućnost plaćati školovanje prema IB programu te je time dijete dobilo izravan upis u MIOC, onda rušimo kriterij izvornosti. No i ranijih godina, unatoč prijemnom ispitu, djeca iz međunarodnih programa imala su mali vjetar u leđa jer su automatski dobivala po dva boda za engleski jezik samo zato što smo smatrali da dobro vladaju jezikom jer su u osnovnoj školi nastavu slušali na engleskom. Drugi nisu imali taj vjetrić u leđa”, prisjetio se Dmitrović za RTL.

Iako u OŠ Matiji Gubec, IB program polažu i djeca hrvatskih državljana, većinom tu prevladavaju djeca diplomata. Često je slučaj da ona ne uspiju upisati srednju školu po završetku osnovnoškolskog obrazovanja, a ovo im je druga opcija pored vrlo skupe Američke srednje škole (23.500 kuna po godini).

MIOC u svoj IB program (privlačan jer zbog međunarodnog karaktera daje vjetar u leđa djeci koja žele nastaviti obrazovanje u innnnnnnnnnozemstvu) može primiti 40 učenika, a a učenike OŠ Matije Gupca otpada 20 mjesta. Dmitrović je zrazio i bojazan i kako bi MIOC mogao povećati broj učenika u IB_u, pa bi onda druga djeca, zbog izravnog upisa, imale još manje šanse.

RTL je također razgovarao i sa ravnateljicom OŠ Matije Gupca, Ljiljanom Klinger.

Smatra kako se ovdje ne radi o nikakvoj diskriminaciji.

“IB program nije diskrimintaoran i ne trebamo govoriti čija su koja djeca, nego moramo govoriti o interesu djeteta. Svi koji smo dobro upoznati s IB programom, a ravnatelj MIOC-a jest, znamo da IB ima vertikalni program i pet godina programa koji kod nas traje tri godine u našoj školi Matija Gubec i sljedeće dvije godine u MIOC-u. Riječ ‘upis’ nije ključna, nego je ključan prijelaz iz trećeg u četvrti razred IB programa. Naši građani, koji se mogu osjećati uznemireno, mogli bi razumjeti kada bi to objasnili usporedbom da se djeci četvrtog razreda daje prijemni ispit za peti razred”, kazala je Klinger za RTL.

Dodala je i kako ti predmeti nisu usporedivi s hrvatskim predmetima te imaju drukčije kriterije ocjenjivanja. MIOC i OŠ Matija Gubec jedine su javne škole koje je Ministarstvo ovlastilo da omoguće stranim državljanima obrazovanje na stranom jeziku.

“Ne postoji nitni jedan jedini razlog zašto bi se diskriminirala hrvatska djeca ili djeca iz našeg programa po kojem moraju nastaviti obrazovanje. Jasno je da ona djeca, koja nisu bila ranije u IB programu moraju proći prijemni za MIOC kako bi se uopće vidjelo jesu li sposobna pratiti IB program, to je normalno”, zaključuje Klinger za RTL.

Komentari