BIJEDNO: Lopov (28), u bolnici krao novčanike oboljelim staricama

Krala novčanike po Zagrebu (Foto: Pixabay)

Pacijentima jedne zagrebačke bolnice ni na kraj pameti nije bilo da u čekaonici, osim što moraju paziti kad će ih sestra prozvati, moraju voditi brigu hoće li neki stranac zavući ruke u njihove torbe.

Naime, tri starije gospođe u dobi od 75, 73 i 63 godina prijavile su policiji da ih je oplačkao nepoznati muškarac, i to baš u čekaonici. Tijekom druge polovice srpnja i na samom početku kolovoza lopov je za mjesto radnje odabrao zdravstvenu ustanovu na Aveniji Gojka Šuška te je svoj naum proveo u djelo odvraćajući pažnju kako bi gospođama iz torbica otuđio novčanike.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 1.380 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 28-godišnjakom policijski službenici dostavili su posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Savjeti građanima – kako se zaštititi od krađe?

Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, zdravstvenim ustanovama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja „lukavo“ odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost.

Zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru – jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Savjeti

Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.
Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.


Komentari