BICIKLIJADA U ŠPANSKOM: Sunčana subota izmamila je brojne Zagrepčane da se pridruže vrijednoj akciji!

Biciklijada povodom manifestacije Špansko, place to be (Foto: Grad Zagreb)

Održana je još jedna javnozdravstvena manifestacija „Špansko, place to be: kretanje – hrana – zdravlje“, koju su i ove godine organizirali Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u suradnji s Domom zdravlja Zagreb Zapad te udrugom „Biciklom do zdravlja“ i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Sunčana subota izmamila je velik broj Zagrepčana da se pridruže ovoj akciji, a djelatnici NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“ svojim su angažmanom sugrađanima omogućili čitav niz pregleda, kao i edukacijskih materijala te savjetovanja vezanih uz njihovo zdravlje te zdrav način života. Centralni događaj – biciklijada, privukao je interes brojnih Zagrepčana, a popratni je program podigao svijest o potrebi za kretanjem, rekreacijom i zdravom prehranom.

Zaljubljenici u zdrav način života, kretanje, rekreaciju i biciklizam, i ove su se subote okupili na još jednom javnozdravstvenom događanju. Zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i susjedima, mnogi su se stanovnici zapadnog dijela Zagreba – Španskog i kvartova koji gravitiraju prema njemu pridružili ovoj manifestaciji, koja je osim provjere osnovnih zdravstvenih pokazatelja općeg stanja organizma, kao što su mjerenje krvnog tlaka, mjerenje razine šećera u krvi i optometrije, građanima ponudila i širok izbor domaćih certificiranih proizvoda lokalnih OPG-ova. Pritom je fokus bio na promociji ekološki održivog načina života, kao i na turističkoj promociji Grada Zagreba i svega što on kao jedna metropola nudi.

Djelatnici NZJZ Dr. Andrija Štampar (Foto: Grad Zagreb)

„Iznimno smo ponosni što smo dio ove hvalevrijedne manifestacije, koja je još jednom okupila velik broj naših sugrađana. Sretni smo što ljudi sve više brinu o vlastitom zdravlju i na taj način preveniraju brojne, danas najučestalije kronične bolesti i podižu kvalitetu života. Osim redovite rekreativne tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane, koje kroz ovakve akcije promoviramo, važno nam je i vratiti naše građane u kvartove i potaknuti ih da izgrađuju socijalne mreže i kroz ovakva druženja. Izgradnja društvenih odnosa i zajednica jedan je od najvažnijih čimbenika zdravlja, kvalitete života i dugovječnosti.

Drago nam je što smo kao djelatnici jedne institucije, kao što je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, dobili priliku našim dragim sugrađanima omogućiti neke od osnovnih zdravstvenih pregleda, ovdje u prirodi, na svježem zraku, a na koje bi možda u ordinaciji čekali duže vrijeme. Vjerujem da se svi zajedno veselimo što ćemo i u budućnosti sudjelovati u javnozdravstvenim manifestacijama koje će, vjerujem, Zagrepčane potaknuti na dodatnu brigu o svome zdravlju te ih usmjeriti prema dodatnim aktivnostima blagotvornima za njihovu vitalnost i dugovječnost.“, izjavila je Ana Puljak, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Biciklijada povodom manifestacije Špansko, place to be (Foto: Grad Zagreb)

„Špansko, place to be“ okupilo je ekološki osviještene građane koji aktivno vode brigu o kvaliteti svog života te brinu o svome zdravlju i prevenciji potencijalnih nezaraznih kroničnih bolesti. Osnovni cilj ove manifestacije, kružne biciklijade te edukativnih sadržaja bila je promocija zdravog i ekološki održivog načina života, kao i podizanje svijesti o važnosti održavanja psihofizičke forme kretanjem i rekreacijom. Sajamski karakter ove manifestacije mogao se očitovati kroz bogat program prepun raznovrsnih aktivnosti, čiji je cilj bila turistička promidžba Grada Zagreba te lokalnih OPG-ova. Program Udruge „Biciklom do zdravlja“, koja je i inicirala spomenutu biciklijadu, potiče uključivanje bicikla u svakodnevni život građana te promovira bicikliranje kao način života.

Fokus događanja „Špansko, place to be“ bio je na kretanju te održivom načinu života, kao i biciklu u ulozi prijevoznog sredstva, a okupljeni građani prigodno su iskoristili i ponuđene popratne aktivnosti.

Manifestaciju „Špansko, place to be: kretanje – hrana – zdravlje“ između ostalih su kao partneri podržali i Veleučilište Velika Gorica, Bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Srednja škola za medicinske sestre Vrapče, KB Merkur, Klinika Vuk Vrhovac, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Udruga sportaša veterana rekreativaca i drugi.


Komentari