Besplatne haljine za maturantice: Evo rješenja za one koji si ne mogu priuštiti odjeću za maturalnu večer

Foto: Facebook/ PROMijeni me

Približava se vrijeme maturalnih zabava, koje su srednjoškolskoj populaciji iz godine u godinu sve važnije, a posebno onoj ženskoj. Haljine se traže, šivaju ili kupuju i mjesecima unaprijed, a cijene nekad dosežu vrtoglave iznose.

Ipak, mnogi nisu u mogućnosti priuštiti si haljinu iz snova. Upravo iz tog razloga je Tea Čizmek Mesarić odlučila pokrenuti inicijativu “PROMijeni me”.

“Radi se o prikupljanju odjeće i obuće za maturante koji si ne mogu priuštiti odjeću za maturalnu večer (ili samo ne žele da njihovi roditelji bankrotiraju) kako bi ipak sudjelovali u najvažnijoj večeri do sada – onoj maturalnoj”, kaže Mesarić.

Naziv “PROMijeni me” dolazi od engleske riječi “Prom” (maturalna večer) i glagola “promijeniti” što se odnosi na promjenu vlasnika stvari (haljina, cipela, torbica).

“Pokrenula sam ovu inicijativu zato što vjerujem da svi mi imamo sve, netko ima viška, netko manjka, ali pametnijom raspodjelom možemo postići da nitko ne oskudijeva. Prošle godine sam vidjela jednu objavu u kojoj su se poklanjale cipele za maturanticu, pa sam došla na ideju da sljedeće godine ja pokrenem nešto slično. Tako je sve i započelo – objavila sam svoje 3 haljine i jedne cipele, a kasnije sam nadodala još nekoliko haljina i cipela”, pojašnjava inicijatorica.

Proces se odvija u 4 koraka. Donatori pošalju fotografije predmeta koje žele donirati, a onda se te fotografije objave na FB stranici inicijative. Kada maturant/ica odabere željeni predmet (komentarom ili u inboxu), spajaju ih s donatorima, kako bi im oni direktno poslali predmet/e.

U samo tjedan dana prikupljena su 34 predmeta. “Posebno smo sretni što smo već uspjeli spojiti 2 maturantice i donatorice, a ono što nas je još dodatno ganulo je gesta jedne drage djevojke s područja Pule koja je odlučila pokloniti 2 šminkanja za maturalnu večer”, kaže Mesarić.

Inicijativa se odvija putem Facebook stranice.


Komentari