BESPLATNA VOŽNJA ZET-om povodom 124. rođendana

zet.hr

Na današnji dan 1891. godine, Zagrebom su krenula prva tramvajska kola pokretana jednom konjskom snagom, a građani su je od milja zvali ”Konjka”.

Zagrebački električni tramvaj danas će obilježiti 124. obljetnicu organiziranog javnog prijevoza u glavnom  gradu.

”Tim će povodom istovremeno sa središnjeg gradskog trga, na besplatne vožnje za građane, u 11 sati krenuti dva najstarija tramvaja iz voznog parka ZET-a, dva turistička vlakića i turistički autobus. Ispratit će ih prva vozačica autobusa u povijesti ZET-a, najstariji vozač tramvaja u mirovini, voditeljica Podružnice Ljuba Žgela i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, uz pratnju Puhaćeg orkestra ZET-a”, rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Uz besplatne vožnje građani će moći čuti zanimljivosti o tramvajskom prometu u Zagrebu; kako je nastao i kako se razvijao.

Tramvaj je pušten u pogon u subotu 5. rujna, u 13 sati. Interes je bio iznimno velik. Sljedećeg dana (u nedjelju) prevezlo se tramvajem čak 20,005 osoba, a tijekom prve godine 1,009,404 putnika. To su vrlo visoke brojke, naročito ako se uzme u obzir da je Zagreb u to vrijeme imao samo otprilke 42,000 stanovnika. Prosječna cijena vožnje iznosila je oko 12 filira, a tijekom prve godine zarađeno je ukupno 77,800 forinti.


Komentari