BEROŠ ZABRINUT ZBOG TURISTIČKE SEZONE ‘Procijepljenost je niska i neće biti dobro. Stići će i preporuke iz Europe’

Foto: Screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u obilasku je Splita i Dubrovnika te će tom prigodom u ponedjeljak obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Prvo se sastao s Upravom Kliničkog bolničkog centra Split.

“Treba slušati struku, staviti epidemiju pod kontrolu. Cjepiva ima u izobilju, a posebno pozivam starije građane. Molim obitelji da objasne starijima sve prednosti cijepljenja. Mi ćemo sa strane Vlade nastaviti dijalog i dati pomoć i omogućiti da Split svima da kvalitetnu zaštitu”, poručio je premijer.

“Hvala premijeru u ovim teškim trenucima. Požrtvovno radimo već skoro dvije godine i pomoći što smo primali. Hvala svim našim djelatnicima. Govorili smo i o razvojnim projektima i nastojat ćemo da KBC Split bude na usluzi građanima koliko god je to moguće”, rekao je ravnatelj KBC-a Split.

Novozaraženi i cijepljenje

“U protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva, što je više nego prošli tjedan”, otkrio je ministar Vili Beroš.

“Poražavajuća je informacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji da samo 50 osoba dolazi po svoju prvu dozu. Ponovno naglašavam da se epidemija širi i apeliram na starije da se cijepe. Ušli smo u novu godinu. Moramo razmišljati o novoj turističkoj sezoni. Procijepljenost je niska i neće biti dobro. Molim Vas shvatite kakva se poruka šalje, a stići će i preporuke iz Europe”, dodao je Beroš.

“Već sada plaćamo visoku cijenu nepoštivanja mjera i niske procijepljenosti. A potreban je mali napor za sve nas, ali velika pomoć zdravstvenim radnicima koji su iscrpljeni. Molim Vas, cijepite se! Ono što se u Britaniji vidi dolazi sad i do nas. Mijenja se slika onih koje zaprimamo. Stariji sugrađani, apeliram, cijepite se. Mjere su tu da ih se pridržavamo”, rekao je ministar.

“Za one skupine koje su ugrožene i treća doza nije dovoljna, razmatra se omogućavanje četvrte doze. Za nove varijante koje dolaze cjepivo nije razvijeno. U kontaktu smo s Izraelcima koji rade na razvoju. Treća doza efikasnije štiti od virusa”, poručio je.

“Obavezno cijepljenje nije opcija, ali ako virus bude napredovao, i to je opcija. Ali prvo sad moramo vidjeti kakav je omikron u Hrvatskoj, kakvu kliničku sliku imaju stariji. I o tome će sve ovisiti”, rekao je.

Brzi test

Kako je najavio Beroš, bolest će se moći dokazati i BAT-om. Sutra se očekuje sastanak, na uputnicu će se moći raditi i brzi testovi. Kaže da prilagođavaju način testiranja i liječenja.

“Mi možemo dignuti i druge resurse za samo testiranje, to je test koji se puno lakše očitava, nisu potrebni inženjeri, to mogu očitavati i sanitarni inženjeri i medicinske sestre. Kod PCR-a je to visoko sofisticiran postupak. Neće vrijediti testovi iz kućne upotrebe, vrijedit će samo testovi napravljeni na uputnicu.

Brzi testovi ako ste pozitivni su 98 posto. Negativni jesu malo manje pouzdaniji. Poruka je da se što prije testirate i znate da ste pozitivni. Pozitivni na BAT-u dobit će covid potvrdu za kretanje u Hrvatskoj” zaključio je Beroš.


Komentari