Beroš: ‘Treba pokušati liječiti dijete, svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na takav način’

Ministar zdravstva Vili Beroš (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o slučaju Mirele Čavajde.

Kaže kako je zatražio očitovanje od svih institucija kako bi mogli utvrditi je li potrebno poslati inspekciju navevši da se u zakonu jasno ističe da je prekid trudnoće moguć u slučaju iznad 22 tjedna trudnoće se provodi inducirani jadrogeni porođaj.

“Bio sam u kontaktu s 30, 40 ginekologa. Većina misli da bi dijete pri porodu preživjelo. U ovom trenutku osim što znamo da postoji tvorba u glavi djeteta ne znamo radi li se o malignom ili dobroćudnom tumoru, ne znamo je li riječ o nekom krvarenju koje izgleda kao tumor”, rekao je.

Kaže kako je u razgovoru s liječnicima saznao da još nije stigao zahtjev za drugostupanjsku komisiju, ni od odvjetnice ni od trudnice.

Iznio je zaključke stručnog povjerenstva, a oni su se usuglasili da je moguće neurokirurško liječenje, ako porod prođe dobro. Istaknuo je kako prvo treba utvrditi je li tumor maligni, dobroćudni ili se radi o krvarenju koje izgleda kao tumor.

“Ako je tumor, može se kirurški odstraniti. Ovaj tumor je takav da nema pritiska. Njihov stručan stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na takav način, ako postoje opcije na liječenje. Naravno, nitko ne garantira uspjeh liječenja”, pojasnio je Beroš.

Komentari