Beroš rekao da se virus sada horizontalno širi populacijom, pa otkrio koje bi se nove mjere prve trebale uvoditi

Photo: Dragan Matic/CROPIX/POOL/PIXSELL

Ministar zdravstva Beroš u srijedu je upozorio da je broj novozaraženih koronavirusom danas veći nego ikada, no kako još neće uvoditi nove mjere već će još nekoliko dana pričekati eventualni učinak ranijih mjera.

“Ako se ne dogode pozitivni pomaci, sasvim je sigurno da ćemo uvoditi neke dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja“, rekao je je Beroš. Ponovio je da građani mogu odgovornim ponašanjem pridonijeti sprječavanju širenja virusa.

“Sami smo najbolji lijek za ovu epidemiju ako poštujemo mjere. Tek tada možemo očekivati da će broj zaraženih posustati. Iako moram reći da se virus horizontalno, zrakasto širi među populacijom. Stoga trebamo biti oprezniji nego ikad, kazao  je i pritom upozorio i novinare da stoje preblizu jedni drugima, bez obzira na to što su vani.

Na pitanje o uvođenju policijskoga sata, Beroš je odgovorio da su policijski sat uvele neke države, ali da ne želi sada dati potvrdan odgovor. Istaknuo je da je policijski “zadnje što ćemo poduzeti ako bude potrebno”, dodao kako prije toga postoji niz drugih mjera koje se mogu poduzeti.

Nakon što je ministar Marić najavio novi sastanak s veledrogerijama krajem tjedna i objasnio da je na rast troška utjecala i korona, odnosno nabavka maski, vizira i ostale zaštitne opreme, situaciju s obustavom isporuke lijekova komentirao je i Beroš.

“Osim toga, neki specifični lijekovi, čiji troškovi se mjere u milijunima kuna, također su povećani a vezani su uz covid-19 epidemiju. Trošak testiranja je više od 200 i nešto milijuna kuna. Ne bih rekao da je covid-19 kriza jeftina”, izvijestio je pak ministar zdravstva Beroš.


Komentari