Beroš o novim mjerama u prijevozu: ‘Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno čak 4080 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 48 osoba. Očigledno je da je situacija u Hrvatskoj itekako ozbiljna, a povodom toga za N1 govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji se trenutno nalazi u izolaciji.

“Dobro sam, imao sam sreću da nisam imao teži oblik bolesti. Radio sam od kuće i bio u kontaktu s djelatnicima u Ministarstvu. U ponedjeljak izlazim iz izolacije. Idemo dalje istim smjerom kojim idemo čitavo vrijeme, a to je nastojanje da naše planove i pripreme svakog dana implementiramo, odgovaramo na izazove koji se od jutra do sutra javljamo. Iznimno mi je drago da sam cijelo vrijeme uspješno odgovarao velikim izazovima. Reagirali smo svi skupa na vrijeme, prilagođavamo sustav i svi skupa smo zajedno”, kazao je Beroš.

Ističe i kako postoji jasna strategija i jasan kontinuitet mjera.

“Svi oni zdravstveni radnici koji rade na prvoj crti žele sve zatvoriti i to je razumljivo. S druge strane su ugostitelj i poudzetnici koji žele sve otvoreno. To je taj balans koji pokušavamo držati. Mjere su tu, mjere štite zdravlje, ali mi kao odgovorni građani ih se moramo pridržavati”, ističe.

Kada je riječ o novim mjerama po pitanju prijevoza, Beroš ističe da je dio odgovornosti na nama.

“Dio odgovornosti je i na nama. Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 posto, ne moramo ući. U proljeće smo pokazali da možemo bez kazni biti među najuspješnijim zemljama. Nažalost, to se sada nije ponovilo. Nismo se pokazali jednako odgovornim što je velika šteta, jer sad moramo potegnuti za oštrim mjerama i kažnjavanjem. Moram priznati da je to nepravedno zbog svih građana koji su se pridržavali mjera”, objašnjava.

Kada je riječ o Koloni sjećanja, Beroš tvrdi da je postojao epidemiološki okvir, te ne vidi problem u tome.  Isto tako, negira pucanje zdravstvenog sustava, te smatra da je Hrvatska dobro pripremljena i ima planove. Ističe da  Hrvatska ima 1150 respiratora koji se na dnevnoj bazi raspodjeljuju.


Komentari