Beroš: ’Brojke su zadovoljavajuće, ali popuštanja mjera neće biti’

foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U 24 sata, u Hrvatskoj je od COVIDA-19 oboljelo još 39 osoba, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Temeljem toga, ukupan broj zaraženih sada iznosi 1535.

Ministar zdravstva, Vili Beroš počeo je konferenciju zahvalom građana koji poštuju mjere te zbog kojih su rezultati takvi kakvi jesu.

Istaknuo je i kako je testirano preko 15 tisuća bolesnika, a 9,7 posto njih pozitivno je. Na respiratorima se nalazi 32 pacijenta, što znači da su u 24 sata dva pokazala bolje stanje te su skinuta s istih. Hospitalizirano je 357 pacijenata, a 854 liječi se kod kuće.

Iz bolnica je otpušteno 241 pacijent, a kod kuće, simptome više ne pokazuje njih 82. Što čini ukupan broj oporavljenih kojih je sada 323. Taj broj za 92 je posto veći nego onaj prethodnog dana.

“Brojke su zadovoljavajuće, ali popuštanja mjera neće biti”, kazao je Beroš te istaknuo da su pred nama blagdani na koje nismo navikli.

“Ljubav možemo dijeliti i preko mobitela”, kazao je.

Ravnatelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite osvrnuo se na molbu HGSS-a koji ističu kako sada broje veći broj prijava spašavanja osoba. Davor Božinović stoga je pozvao građane da prestanu to raditi te prenio poruku HGSS-a koja glasi: “Ostanite doma da i mi možemo ostati doma”.

Uz to, jedna osoba koja je COVID pozitivna tražila je propusnicu, kazao je Božinović.

Na pitanje o smanjenim plaćama medicinskih djelatnika, ministar Beroš kazao je kako isplata plaća nije u njegovim rukama već u rukama ravnatelja bolnice.

“Svi će zaposlenici koji su radili, za to biti pošteno plaćeni. Bilo je onih koje smo čuvali i koji su bili doma, kako se ne bi zarazili, a i oni su plaću dobili”, zaključio je te istaknuo kako on nikakve pritužbe o isplatama plaća nije zaprimio.


Komentari