Barem nešto! Za razliku od gradske politike klupe u zagrebačkim parkovima bit će pametne

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Najnovije varijante pametnih klupa trebale bi se uskoro trebale pojaviti na 18 lokacija u Zagrebu, javlja Večernji list.

Nije još, doduše, poznato hoće li Grad kupiti najnoviju generaciju klupa ili onu nešto stariju jer tek je odabrana tvrtka koja će izraditi idejno-tehničko rješenje za njihovo postavljanje na području Trnja, Gornje Dubrave i Maksimira. Pametne klupe nude mogućnosti poput punjena mobitela, besplatnog surfanja internetom, hlađenja te mjerenja kvalitetu zraka.

Za nešto više od 18 tisuća kuna, za koliko će posao obaviti tvrtka Prometnice Zagreb d.o.o., “projektom će se morati predvidjeti dovoljno osvijetljeno mjesto za položaj klupe, odnosno ono koje nije zaklonjeno krošnjama drveća, te betonska podloga na koju se klupe mogu pričvrstiti”. Same lokacije po četvrtima, odnosno mjesnim odborima već su odabrane.

“Vijeća četvrti poslala su prijedloge s mjestima na kojima žele da se klupe postave. Trnje je poslalo 13 lokacija, Maksimir se odlučio za tri, dok je iz Gornje Dubrave stigao prijedlog za dva mjesta, pored tamošnje gimnazije i osnovne škole. Projektanti će morati pregledati odgovaraju li te lokacije uvjetima koji moraju biti ispunjeni za postavljanje pametnih klupa i ako je sve u redu, odmah će se početi s radovima. Ako se neke lokacije trebaju prilagoditi, to će se opet napraviti u dogovoru s vijećima četvrti”, objašnjavaju u gradskoj upravi, u kojoj kažu da firma koja je pobijedila na natječaju za izradu projekta ima četiri mjeseca. To znači da se klupe vrlo vjerojatno neće postavljati sve do jeseni sljedeće godine jer nakon što se izradi projekt, raspisati se mora i javna nabava za same klupe.

“Ako projekt za postavljanje bude gotov do veljače te raspišemo natječaj za same klupe i ništa se ne zakomplicira, mogle bi se one na odabranim lokacijama naći na ljeto 2020. No bude li nekih žalbi, onda je vjerojatnija jesen”, tvrde u Gradu, u kojemu ne isključuju mogućnost da na 18 odabranih mjesta po četvrtima osvanu i pametne klupe Ivana Mrvoša, mladog poduzetnika iz Solina koji ih je izumio prvi u Europi.

Lokacije klupa

TRNJE

MO Cvjetnica: kod dječjeg igrališta Vrbik, Zeleni trg 4a – 4b.

MO Cvjetno naselje: u neposrednoj blizini dječjeg igrališta kod Boćarskog doma.

MO Kanal: na trgu, nasuprot Trga Luke Botića 5.

MO “Marin Držić”: nogostup Ulice C. Zuzorić nasuprot br. 33.

MO Martinovka: zelena površina, park na uglu Savske i Koturaške.

MO Miramare: na zelenoj površini k. č. 1056 k. o. Trnje, uz stazu.

MO Savski kuti: na platou od Lomničke 3 do Odranske 6.

MO Sigečica: na zelenoj površini kod Rapske 39, prema br. 41.

MO Staro Trnje: u krugu ŠRC-a Staro Trnje, Ulica J. Andreisa 17.

MO Trnjanska Savica: u Ulici Zinke Kunc 4, istočno na platou.

MO Trnje: na dječjem igralištu između Ulice P. Grgeca i Karašičke.

MO Veslačko naselje: uz bočni dio zgade u Veslačkoj 17, ispred ulaza u nove prostorije MO.

MO Vrbik: Kninski trg, između košarkaškog i nogometnog igrališta “Kalimero”.

MAKSIMIR

MO Kozjak: Bijenička cesta 97. MO Bukovac: VIII. Požarinje 2a.

MO Mašićeva: Maksimirska cesta 67-77 (plato).

GORNJA DUBRAVA

MO Studentski grad: Ulica Gjure Prejca 2, XII. Gimnazija.

MO Dubec: Dubečka 5, Osnovna škola Antuna Mihanovića.


Komentari