Bandićevoj ‘radnoj skupini za smrad na Jakuševcu’ možda se bliži kraj: Ništa konkretno nisu postigli

Građani se žale na nesnosan smrad u Dugavama (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

U osam su se mjeseci sastali četiri puta, ništa konkretno nisu postigli, a sad su se pojavile i informacije da bi se trebali raspustiti. Tako otprilike izgleda djelovanje “radne skupine za smrad na Jakuševcu” koju je u siječnju osnovao gradonačelnik Milan Bandić s posebnim ciljem da se riješi problem onečiščenja zraka koje uzrokuju tamošnje odlagalište i stotine domaćih životinja koje drže lokalni farmeri, piše Večernji.

Čine je tri predstavnika Grada Zagreba, tri iz vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – Istok, od kojih je jedan njihov predsjednik Milenko Arapović te jedna osoba iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a teme njihovih sastanaka konkretne su mjere kako bi zrak na području ovog dijela četvrti bio kvalitetniji.

Na tematskoj sjednici Vijeća gradske četvrti NZ-Istok, nakon koje je skupina konstituirana, dogovoreno je da će se njeni članovi okupljati jednom mjesečno međutim već kod organiziranja prvog sastanka, objašnjava vijećnica Mirela Mikić Muha, počeli su problemi.

“Nitko se nije javljao, a vrijeme je prolazilo, prvo mjesec, pa dva i onda sam ja kontaktirala sve članove i u travnju smo održali prvu sjednicu”, objašnjava Mikić Muha.

Sastanak je konstatirao sve već poznato, poput toga da je kvaliteta zraka u sekundarnoj kategoriji zbog visoke razine sumporovodika i da su za to odgovorni odlagalište i farme životinja. Od konkretnih mjera predložilo se postavljanje dva senzora na području četvrti i displeja na mjernoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb-3 u Dugavama, no DHMZ je tu ideju vrlo brzo odbio navodeći građevinske radove na toj postaji kao razlog. Druga sjednica koncentrirala se na vječni problem držanja svinja i krava na području Jakuševca, a zaključak je bio uspostaviti nove razgovore s vlasnicima triju tamošnjih farmi i potaknuti ih da se prijave na raspisani natječaj temeljem kojeg bi dobili državnu potporu ako ih presele iz naselja.

“Međutim ne znam je li se taj sastanak uopće održao jer nisam uspjela dobiti povratnu informaciju o tome, a na daljnjim se sjednicama nije to više nije spominjalo”, ističe Mikić Muha.

Na trećoj se sjednici, održanoj u lipnju, razgovaralo o mogućnosti obavljanja epidemiološke studije kojom bi se zaključilo da li kvaliteta zraka nepovoljno utječe na zdravlje stanovnika. No, kaže, Mikić Muha, i taj je prijedlog odbijen.

“Predstavnica ‘Štampara’ rekla je da je to postupak koji traje godinama i košta 3 do 5 milijuna kuna. Dakle, da je takva studija preskupa i neisplativa. Međutim ja sam inzistirala da se o tome ponovno govori drugom prilikom, da ne bude zatvorena tema”, objašnjava ova vijećnica.

Ništa se nije promijenilo ni nakon četvrte i posljednje sjednice, održane krajem kolovoza, na kojoj je jedina novost bila odbijenica od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša oko postavljanja dodatnih senzora za kvalitetu zraka.

“Predstavnica Vesna Vugec rekla je da nema smisla ih postavljati jer svi već znaju da je zrak nekvalitetan. Predsjednik četvrti je tada predložio raspuštanje, a ja sam inzistirala da se ponovno na slijedećem sastanku raspravi o senzorima i da očekujem da će predstavnica Štampara doći, obirom na obećanje upravo čelnika Zavoda Zvonimira Šostara o postavljanju senzora na Tematskoj sjednici u siječnju”, tvrdi Mikić Muha.

Međutim, šef gradske četvrti za Večernji kaže kako nema govora o raspuštanju radne skupine.

“Moramo završiti što smo započeli i nastavit ćemo se sastajati, jer se problem mora riješiti. Međutim, trebamo biti agilniji i pomaknuti stvari s mrtve točke, pa sam na sjednici rekao da, ako se nastavi ovim tempom, bolje da se raspustimo. Nisam službeno predložio ukidanje skupine”, kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-Istok Milenko Arapović.


Komentari