Bandićev ‘Sportski holding’ odlazi u povijest! Ima li Tomašević drugi plan za zagrebački sport?

Foto: Pixsell

Na sjednici Gradske skupštine nalazila se točka koju su predlagali gradonačelnik Tomašević i dogradonačelnici Koralet i Dolenec o suglasnosti za likvidaciju Društva Sportski objekti. Gradski zastupnici prihvatili su navedeni zaključak gradonačelnika u kojem su dali prethodnu suglasnost Skupštini trgovačkog društva Sportski objekti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju skraćenog postupka bez likvidacije.

Kakvo je to društvo uopće?

Tvrtka je to koju je osnovao gradonačelnik Bandić zbog koje je ga s optuživalo da radi na stvaranju ‘Sportskog holdinga’.

Društvo Sportski objekti osnovano je radi obnavljanja starih i dotrajalih sportskih objekata kako bi se zaustavilo propadanje i stvorili uvjeti za uknjižbu i unošenje u temeljni kapital kako bi se mogli finicirati kreditima komercijalnih banaka.

No, Sportski objekti nisu niti započeli rad na sanaciji sportskih objekata kojima inače upravlja Ustanova Upravljanje sportskim objektima.

To Društvo osnovao je u lipnju 2019. godine Grad Zagreb, nakon što je prethodno tadašnji gradonačelnik Milan Bandić povukao točku o osnivanju tog društva s dnevnog reda sjednice.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iako je Društvo trebalo obnavljati dotrajale sportske objekte poput Mladosti, Utrina, Jaruna i Šalate, u temeljni kapital društva ugradilo bi se vlasništvo nad sportskim centrom Šalata kako bi se mogli financiranje moglo kreditirati iz hipotekarnih kredita komercijalnih banaka.

‘Sportski holding’

“Sportski objekti ne idu, ja sam povukao dok se ne konzultiramo s koalicijskim partnerima. Ovo drugo sve ide, sve točke”, rekao je Bandić u veljači 2019. na sjednici Skupštine, jasno trebala je podrška HDZ-a.

HDZ-ov Andrija Mikulić tada je govorio da Grad osniva novu ustanovu uz postojeću Upravljanje sportskim objektima. Također, Mikulić je rekao i da se konzultirao sa nadležnim institucijama i da nije istina da se društvo osniva zbog povlačenja sredstva jer njih – nema.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Oporbeni zastupnici poput tadašnjeg zastupnika Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!) protivili su se osnivanju jer su tvrdili da se radi o stvaranju ‘Sportskog holdinga’.

“Smatramo da nije uopće jasno koji će biti prihodi tog poduzeća, nije jasno zašto poduzeće u temeljni kapital stavlja jedan projekt obnove, konkretno Šalate”.

No, krajem 2019. Sportski objekti d.o.o dobiavju ‘zeleno svjetlo u skupštini’ i društvo se osniva.

Sporni direktor

Tada se za šefa sportskih objekata nametalo ime HDZ-ovog Roberta Pavičića koji je prethodno bio imenovan za voditelja stručnog povjerenstva za sport gradskog HDZ-a, no on je kasnije imenovan ravnateljem Ustanove upravljanje sportskim objektima.

FOTO: sportskiobjekti.hr

Tim objektom sada upravlja Kosta Kostanjević, prethodni rukovoditelj RSC-a Jarun, a na poziciju je došao kada su gradske vlast smjenile Berrnarda Grebenara iz BM 365. Upravno vijeće koje vodi Goran Đulić iz Možemo!, imenovalo ga je v.d.-om ravnatelja.

Kako će se dalje razvijati sportska priča Grada Zagreba ostaje za vidjeti. Od ‘sportskog holdinga’ zasada ništa, tako da predstavnik sporta u Zagrebu, barem što se troškova tiče, ostaje Ustanova upravljanje sportskim objektima. Ima preko 300 zaposlenika, a svake godine stvori oko devet milijuna kuna gubitka.


Komentari