Bandić želi graditi nove graže, oporba protiv

Zeljko Hladika/Vecernji list

Kako piše Večernji list, Trebaju li Zagrebu nove podzemne javne garaže u centru, za gradonačelnika Milana Bandića uopće ne bi trebalo biti predmet rasprave.

Bandić otkrio koliko će uložiti u obnovu zagrebačkih mostova i gdje su radovi najhitniji “To je isto kao da ljude pitate trebaju li svaki dan piti vode” zaključio je te poručio kako će se o tome ipak govoriti na današnjoj sjednici Skupštine, i to “zahvaljujući onima koji su 2010. usvojili zaključak kojim je zabranjena gradnja javnih garaža u Donjem i Gornjem gradu”.

To je i dandanas, čini se, bolna točka gradonačelnika koji je 2009. izišao iz SDP-a, a godinu dana poslije mu je njegova bivša stranka, koja je tada imala većinu u Skupštini, okrenula leđa te usvojila zabranu gradnje garaža i izmijenila Generalni urbanistički plan (GUP).

“Bilo je to vrijeme kada nisam imao nikoga u Skupštini. To je tada napravljeno. I to sam preživio” objasnio je već više puta gradonačelnik koji je sada konačno dočekao priliku da ukine toliko mu mrsku zabranu, odnosno ponovno izmijeni GUP. “Bude li razumijevanja većine u Skupštini, a nadam se da hoće, to ćemo konačno skinuti s dnevnog reda” poručio je Bandić te u svom stilu zaključio kako njemu garaža ne treba, jer je on već ima, ali su građani ti kojima je potrebna. A kako sada stvari stoje, čini se kako bi prijedlog sutra mogao biti prihvaćen, s obzirom na to da je predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić već najavio da će klub te stranke podržati prijedlog pokretanja postupka izrade cjelovite prometne studije Donjega grada s lokacijama moguće gradnje javnih garaža jer će ona stvoriti preduvjete za konkretne projekte.

Jednu ulicu završili prije roka, a u deset njih kasne Također, zeleno svjetlo garažama u centru daju i prometni stručnjaci. Tako studija iz 2007. godine iza koje stoji danas umirovljeni prometni stručnjak Ivan Dadić podrazumijeva još četiri garaže u centru, na Strossmayerovu trgu, u Preradovićevoj i Gajevoj ulici te ispod Trga Republike Hrvatske. A oko pitanja jesu li garaže potrebne, dileme nema ni sudski vještak za promet Goran Husinec. “Naravno da su potrebne! Prednosti garaže su višestruke. Kao prvo, važne su za estetiku jer miču automobile s gradskih ulica. Također, automobili su u garažama puno sigurniji i od krađa i od oštećenja” kazao je Husinec te dodao kako je argument kritičara da se garaže ne bi trebale graditi u centru zbog povećanja gužvi neutemeljen jer one miču automobile s gradskih prometnica, a ne suprotno. Ipak, udruge Pravo na grad i Zelena akcija već su se digle na noge i pobunile protiv prijedloga koji će se danas naći pred skupštinarima.

“U središtu Zagreba postoji 11 javnih garaža i nove nisu potrebne jer bi to dovelo do povećanja dolazaka automobila u centar i još većih gužvi. Umjesto toga, potrebno je kvalitetnije organizirati prometni sustav i dati prednost javnom prijevozu i biciklističkom prometu. To će rezultirati i smanjenom potrebom za korištenjem automobila te manjim gužvama i zagađenju” poručili su aktivisti te upozorili da bi bilo skandalozno ukinuti odluku o zabrani iz 2010. godine.

“Nek’ se ti koji se bune malo ugledaju na druge velike gradove. Uzmimo za primjer Beč, gdje se može parkirati ispod katedrale svetog Stjepana ili ispod Državne opere. Ja ne želim u Zagrebu ni manje ni više od toga, a ako su oni u Beču bedasti jer su to napravili prije 30 godina, onda sam bedast i ja. No, ja tvrdim da je to odlična ideja, a sve drugo je nonsens” objasnio je Bandić, koji ne skriva da mu je već godinama velika želja garaža ispod Hrvatskog narodnog kazališta.

Gradonačelnik je otkrio kako će izgledati Spomenik domovini Dodao je i kako mu njegovo znanje o arhitekturi govori da jednostavno nema drugog načina za rješavanje prometa u mirovanju u urbanoj jezgri. Ondje, istaknuo je, plohe na površini treba pretvarati u pješačke zone, a automobilima treba bježati ispod zemlje. A gdje će to točno biti, reći će studije, no s njima se može krenuti tek nakon promjene GUP-a. Da karta vrijedi i za ZET A protiv gradonačelnikova prijedloga, za promjenu, nije rezolutno ni oporba.

“Mislim da nam javne garaže trebaju jer će se tako uvelike riješiti problem parkiranja. No, držim i da ih ne bi trebalo smjestiti u sam centar, nego na njegov obod, odnosno na potez Heinzelova, Vukovarska i Savska” poručio je HNS-ov Tomislav Stojak te dodao kako pri usporedbama Zagreba i Beča treba uzeti u obzir da austrijska metropola u centru ima puno veće ulice i avenije. Anka Mrak-Taritaš ipak bi se garažama približila još više centru, pa ih tako predlaže kod Koncertne dvorane Lisinski te kod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, što je jedna od lokacija koja se već godinama spominje.

“Glavni je cilj smanjiti promet u centru i ovo je dobar način da se to učini. Da vozači ostave auto u garaži i onda da su samo dvije ili tri stanice udaljenosti od Trga bana Jelačića. Još bi bila dobra ideja da parkirna karta vrijedi i za ZET, to bi bio dodatni poticaj za vozače” rekla je Mrak-Taritaš


Komentari