Bandić višemilijunski posao dodijelio dugogodišnjem prijatelju kojem je povjerio i čuvanje praščića

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Polovinom srpnja ove godine Grad Zagreb, raspisao je primamljiv natječaj za posao uređenja dvorišta šezdeset dječjih vrtića. Vrijednost poslova procijenjena je na oko 9 milijuna kuna bez PDV-a.

Na natječaj su se javili  Gradsko poduzeće Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Zrinjevac koja uređuje gradske zelene površine, ali i dvorišta osnovnih i srednjih škola, ivanićgradska tvrtka Binđo d.o.o. te obrt za trgovinu i usluge Poljo-prom iz Hrašća u vlasništvu Zlatka Križanića, koji je u slobodno vrijeme i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

U listopadu, gradonačelnik je ponudu iz Hrašća ocijenio kao najpovoljniju, te ju skladno tomu pečatirao, no kako doznaje Telegram Bandić i Križanić se itekako dobro poznaju, a njegov obrt nije kompetentan za pružanje navedenih usluga.

Navedeno je prepoznala i tvrtka Binđo koja je podnijela opsežnu žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i kojoj je jasno objasnila iz kojeg razloga Križanićev obrt nije dokazao ni tehničku ni stručnu sposobnost koju je Grad zahtijevao u natječaju.

Ono što je ivaničgradska tvrtka prvo primijetila jest neispravan troškovnik, zbog čega je potvrđeno da Križanićeva ponuda nije trebala proći na natječaju, no to nije sve. Ponuditelji su trebali dokazati da su sposobna izvesti traženi posao, odnosno da su u proteklih pet godina obavljali iste ili slične radove.

Slijedom toga, žalitelj je upozorio da “najam traktora” kojeg Križanić navodi kao dokaz iskustva ne može biti jer “predmet ugovora nije vršenje radova, već najam stroja”, što je Državna komisija potvrdila kao osnovanu pritužbu.

Također, u natječaju se zahtijevalo da ponuditelji moraju angažirati bar jednog magistra ili diplomiranog inženjera šumarstva, jednog magistra ili diplomiranog agronoma hortikulturnog smjera, kao sedam osoba osposobljenih za rad na visini i s motornom pilom, deset njih za rad s kosilicama i trimerima te troje za rukovanje traktorom s priključcima, te njihove podatke priložiti u ponudi prenosi Telegram.

Križanić za šest ljudi nije dostavio podatke, zbog čega je  “postupanje naručitelja u navedenom dijelu ocjenjeno nezakonitim“.

Zbog utvrđenih propusta, Bandićeva odluka je poništena, a Grad će tvrtki Binđo slijedom žalbenog postupke isplatiti naknadu od 45 tisuća kuna. Postoji i objašnjenje zašto je upravo Križanić dobio natječaj.

Križanić i gradonačelnik Zagreba, itekako se dobro poznaju, čak više od desetljeća. Naime, Zlatko Križanić dugogodišnji je predsjednik DVD-a Hrašće i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, čiji je počasni predsjednik upravo Milan Bandić. Nadalje, Bandić je 2007. za svoj rođendan kupio pet odojaka na sajmištu u Sesvetama, a praščići su bili namijenjeni obiteljima slabijeg socijalnog statusa. Praščići su bili privremeno udomljeni kod Križanića u Hrašću, a što se dogodilo kasnije s njima ostaje nepoznanica.

2019., Križanić je dobio i Nagradu Grada Zagreba zbog osobitih uspjeha, ostvarenja i zasluga u radu. Zanimljivo, njegov obrt Poljo-prom radi poslove za Grad i Holding, pa je tako u srpnju jedobio posao održavanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada dok ga netko ne zakupi, u vrijednosti 167.500,00 kuna bez PDV-a, prenosi Telegram.


Komentari