Bandić uhvaćen u naštimavanju natječaja? Porsche podnio žalbu zbog sumnjivog natječaja za nabavu vozila za hitnu pomoć!

.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kod raspisivanja javnih natječaja nije neuobičajeno u praksi pronaći primjere gdje su specifikacije javnih nabava takve da se obično ”nađe” samo jedna tvrtka koja može udovoljiti istima. Naravno, to je obično prvi alarm koji će pobuditi sumnju kako je riječ o namještanje natječaja, odnosno pogodovanju jednom ili više pravnih subjekata.

Upravo takva situacija dogodila se i prije nego se itko uspio prijaviti na natječaj javne nabave grada Zagreba kojim se želi obnoviti vozni park zagrebačke hitne pomoći, investicije vrijedne više desetaka milijuna kuna.

Naime, gradske vlasti namjeravaju kupiti Nastavnom zavodu za hitnu medicinu ukupno 82 vozila s pripadajućom medicinskom opremom: 57 vozila za hitnu pomoć, 20 za prijevoz pacijenata te još 5 vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu s rampom za teško pokretne osobe.

Ponude zainteresiranih tvrtki još nisu ni pristigle, a već je formalno zaiskrilo zbog tehničkih specifikacija koje su propisane u natječaju. Konkretno, sporna je prva od pet grupa vozila u nabavi, ona za 15 sanitetskih vozila hitne pomoći s 4×4 pogonom, čiju vrijednost iz Grada procjenjuju na nešto više od 11 milijuna kuna bez PDV-a, piše Telegram.hr

Garniranu eksplicitnim optužbama za pogodovanje jednom tipu vozila, i to Mercedes-Benzovom Sprinteru, tvrtka Porsche Croatia d.o.o. podnijela je žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Prema rješenju komisije u čijem je posjedu Telegram, prigovori su u većoj mjeri uvaženi, stoga su ti dijelovi dokumentacije “zahvaćeni nezakonitošću” službeno poništeni krajem prošlog mjeseca.

U postupku je zabilježeno i kako su iz Grada pokušavali “dokazati” da i drugi proizvođači vozila mogu ispuniti tehničke propozicije. Identično se dogodilo i s defibrilatorima koji trebaju biti ugrađeni u njih, navodi Telegram

Iz tvrtke Porsche Croatia, kao dokaz za svoje tvrdnje, priložili su potvrde predstavnika proizvođača Volkswagena, Renaulta, Peugeota, Opela i Fiata koji su potvrdili da ne mogu zadovoljiti tražene minimalne tehničke karakteristike. Pritom su naveli i kako spomenuti PSM modul ima isključivo Mercedes-Benz, uz napomenu da u Gradu nisu naveli što bi bila pravila za “jednakovrijedan sustav”, u slučaju da ponuđač nudi alternativu PSM modulu.

Grad Zagreb je u žalbenom postupku odbacio optužbe da je ovakvim propozicijama favorizirao određenog proizvođača, iako nisu demantirali kako Mercedesov Sprinter definitivno udovoljava onomu što traže.

SPORNI I DEFIBRILATORI

Osim propisanih minimalnih tehničkih karakteristika vozila, u postupku su se propitivali i kriteriji samog bodovanja, ali i tehničke karakteristike medicinske opreme, konkretno defibrilatora koji bi u sklopu nabave trebali biti ugrađeni u 57 vozila hitne pomoći. Iz Grada su, piše Telegram, propisali toliko specifične propozicije da je žalitelj i za ovu stavku naveo kako je riječ o pogodovanju određenom proizvođaču defibrilatora, Corplusu, piše Telegram..


Komentari