Bandić: ‘Treba progovoriti o licemjerstvu svih koji su tražili kojekakve protekcije, nakon toga neće mirno spavati’

Damir Krajac / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da se dva nova gradska ureda ne osnivaju radi zadovoljavanja kadrovskih apetita koalicijskih partnera, kao što tvrdi oporba, već da bi Gradska uprava bila djelotvornija i transparentnija te još više u funkciji građana i poduzetnika, piše Index.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine je i Bandićev prijedlog o osnivanju Gradskog ureda za zastupanje i razdvajanju Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda, čime će Zagreb imati ukupno 27 gradskih ureda. Oporba optužuje Bandića da to radi kako bi zadovoljio kadrovske apetite svoga koalicijskog partnera HDZ-a.

“Pa valjda neću pitati oporbu u Gradskoj skupštini kako ću posložiti stvari u uredima da bolje funkcioniramo i budemo veći, bolji i efikasniji servis građanima i logistika poduzetnicima”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine.

Na pitanje što predviđa u vezi izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), s obzirom na to da je ranije rekao kako računa na “mudrost premijera Plenkovića i HNS-a po pitanju izmjena GUP-a”, Bandić je odgovorio kako on ne radi posao premijera ni predsjednika HNS-a pa neće ni oni raditi njegov.

“Zašto bih ja razgovarao o tome, ne vidim razloga. Radim unutar djelokruga i ovlasti koje imam”, ustvrdio je na pitanje je li o izmjenama GUP-a razgovarao s premijerom.


Što se tiče GUP-a, hladan sam kao špricer. GUP ima određenu proceduru, po kojoj vozimo uz dužno štovanje prema premijeru i potpredsjedniku vlade Štromaru. Nudimo partnerski i normalan odnos. Nemam razloga biti nervozan, ništa u Zagrebu u zadnjih 19 i pol godina nisam napravio da nije bilo otpora, ali nikada nisam odustao”, poručio je Bandić.

Dodao je kako ustavna tužba zbog GUP-a ide svojim tijekom jer je Zagreb jedini grad u kontinentalnoj Hrvatskoj koji za izmjene GUP-a mora tražiti suglasnost Ministarstva graditeljstva. Kaže da je to sve nastalo “u onoj famoznoj vladi gospodina čiji su tadašnji službenici pisali protuzakonito rješenje” o njegovu porezu na izbornu kampanju od 18 i pol milijuna kuna, o čemu ima pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda.

“To je sve nastalo u to vrijeme, a o tome ću nešto reći krajem devetog mjeseca, nakon čega u Hrvatskoj ništa više neće biti kao što je bilo. Bandić nakon 20 godina obnašanja druge izvršne funkcije u ovoj zemlji treba progovoriti o licemjerstvu i dvostrukom moralu svih koji su visjeli pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije”, kazao je Bandić.

“Nešto ću o tome reći. Neće mirno spavati nakon toga, budite sigurni. A ja ću mirno spavati. Treba reći Hrvatskoj u lice. I o nekim ljudima poimence što ih ide pa šta koštalo da koštalo. Moraju se jednom baciti karte na stol. Stigmatizirati Bandića da vodi spregu familijarnosti, rodijaštva, da zapošljava po ovom i onom ključu, a dotle od mene traže to isto, a ja to ne radim. Da bi zamaglili po onoj Njegoševoj ‘ne pada snijeg da prekrije brijeg nego da prekrije trag’, e bogami ćemo morati nešto reći na tu temu. Sad sam vas malo iznenadio”, rekao je.

“Znate vi koliko ja debelu knjigu ovdje imam? I to dobro zakopanu!”, zaključio je.

Komentari

loading...