Bandić prodaje ZET-ovo odmaralište za radnike na Velom Lošinju: “Radi se o vješto smišljenom manevru”

Foto: ZGH

Zagrebački je Holding početkom travnja ove godine na službenim web stranicama i u dnevnim novinama oglasio prodaju šest radničkih odmarališta i hostela na atraktivnim lokacijama na Jadranskoj obali. Jedan od njih je i Vila Milda te pripadajuća depandansa u Velom Lošinju koja je dugi niz godina bila omiljeno odmaralište radnika ZET-a, još od šezdesetih kada ju je kupila ova kompanija.

Nakon što je ZET 2018. godine izdvojen iz Zagrebačkog Holdinga, odmaralište je ostalo u vlasništvu Holdinga. Sada Boris Jaminić, povjerenik jednog od sindikata aktivnih u ZET-u, za net.hr tvrdi kako se radi o “vješto smišljenom manevru”.

“ZET izlazi iz Holdinga, zato da bi ga se moglo dalje zaduživati, vidite da je sad postao servis za zaduživanje za žičaru, a vrijedne nekretnine su Milan Bandić i njegovi operativci iz Holdinga, predvođeni šeficom Anom Stojić Deban, odlučili zadržati unutar Holdinga – a sada ih rasprodaju!”, rekao je Jaminić za spomenuti portal.

Zbog toga se Novi sindikat obratio općinskom sudu u Rijeci, gdje je zatražio “zabilježbu spora” kako bi pokušali spriječiti prodaju ZET-ovih odmarališta. Jaminić tvrdi da je ovdje izigrana procedura, ali i radnici ZET-a koji su te nekretnine stvorili i godinama održavali. Sindikati ZET-a inače su još 2018., kada je počela priča s izdvajanjem ZET-a iz Holdinga, upozoravali na problem ZET-ovih nekretnina.

Naime, sindikati su još 2002. godine potpisali ugovor s upravom ZET-a prema kojem se Vila Milda s pripadajućom depandansom ne može prodavati bez suglasnosti sindikata. U vrijeme izdvajanja od Holdinga, uprava ZET-a pravdala se činjenicom da ZET nema jedinicu za upravljanje nekretninama zbog čega one ostaju u vlasništvu Holdinga.


“Kako je moguće da Uprava ZET-a sada šutke gleda da se imovina ZET-a prodaje, a da ZET neće imati nikakve koristi od toga? Jedino ako su suglasni s mutnim dilovima koji stoje iza ove rasprodaje”, komentirao je Jamnić za net.hr.

Ovaj je sindikalac uvjeren i da zna kome je namijenjena prodaja spomenute vile. Kaže da su ciljani kupci ili Bandićevi poslovni partneri ili ruski tajkun “koji ionako već vlada Malim Lošinjem”. Osim ZET-ovog odmarališta, na prodaju je stavljeno još pet objekata u vlasništvu Holdinga od kojih su neki korišteni za smještaj djece preko podružnice Holdinga “Vladimir Nazor”.

Na upite net.hr-a o prodaju ovih nekretnina nije stigao nikakav odgovor, dok je Holding šturo odgovorio kako su natječaji za drugih četiri objekata zatvoreni bez zaprimljenih ponuda, vjerojatno radi krize s koronavirusom. Natječaj za Vilu Mildu još nije okončan, no nije odgovoreno ima li zainteresiranih kupaca.

Uprava Holdinga ne obazire se na pobune sindikata, a za isti su portal komentirali samo da je Holding “kao vlasnik predmetnih nekretnina od 2006. ovlašten raspolagati istima”. Osvrnuli su se i na prijedlog za zabilježbu spora u zemljišnim knjigama, za koju kažu da ne mora biti provedena “niti je moguće prejudicirati odluku suda u konkretnoj situaciji”.

Na pitanje zašto Holding prodaje nekretnine, Vlado Suša iz Uprave Holdinga odgovara da “prodaja predmetnih nekretnina predstavlja poslovnu odluku te je od interesa za Društvo”.

Komentari