Bandić predložio da Blago Zadro postane počasni građanin Zagreba

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je zastupnicima Gradske skupštine da na sjednici zakazanoj za 9. prosinca general-bojnika Blagu Zadru posmrtno proglase počasnim građaninom Zagreba.

U prijedlogu se navodi da bi Zadro trebao biti proglašen počasnim građaninom “za izniman doprinos u organiziranju obrane Vukovara i uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, čime je trajno zadužio Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb”.

Zadro je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, a svojom je hrabrošću i istinskim domoljubljem dao izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Hrvatske.

Po izbijanju bitke za Vukovar je zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzeo zapovijedanje obranom Vukovara u Borovu Naselju. Pod njegovim vodstvom je na Trpinjskoj cesti zaustavljena oklopna sila JNA i uništeni su deseci tenkova i oklopnih transportera.

Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste u Kupskoj ulici, nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice. Imao je 47 godina. Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika.


Zadro sa svojim sinom Robertom, također poginulim u Domovinskom ratu, počiva na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ime Blage Zadre nose Zapovjedno-stožerna škola Ministarstva obrane, Osnovna škola u Borovu Naselju i ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Posmrtno je 2011. odlikovan Nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara.

U neovisnoj Hrvatskoj relativno malom broju ljudi pripala je titula počasnih građanina Zagreba. Među njima su, primjerice, Majka Tereza, Franjo Tuđman, Margaret Thatcher, Dragutin Tadijanović, Janica Kostelić, Većeslav Holjevac, Edo Murtić, generali Ante Gotovina i Mladen Markač te nedavno preminuli Branko Lustig.

Komentari

loading...