Bandić otvara dom za trajni smještaj hrvatskih branitelja samaca

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Prostori u Golikovoj ulici u Voltinom, gdje je bila smještena Razvojna agencija Zagreb (RAZ), trebali bi se prenamijeniti u smještaj za branitelje, prenosi Večernji list.

Govori tome u prilog i činjenica da je Grad jučer raspisao natječaj za izradu projekta samog doma. Kada će točno počet radovi ovisi o završetku spomenuti natječaj, kojim se traži tvrtka za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije zdanja na Voltinom jer moraju se napraviti planovi za prenamjenu unutrašnjosti iz poslovne u stambenu, ali i onaj za novo krovište, koje je trenutačno djelomično azbestno.

Iz gradske uprave dodaju kako će budući prostor sadržavati ulazni hodnik, četiri ureda za zaposlenike, gospodarski prostor, odnosno onaj za spremište, zatim višenamjenski prostor blagovaonice, to jest dnevni boravak za 40 osoba, prostor za prihvat i posluživanje hrane, dvije jednokrevetne smještajne jedinice s kupaonicom te minimalno dvadeset dvokrevetnih soba, također s kupaonicom.

U konačnici cijeli projekt trebao bi koštati oko 12 milijuna kuna, a novac će se probati nabaviti iz fondova Europske unije. Također, dom za branitelje samce u Golikovoj trebao bi biti tek prvi od četiri, koliko ih Grad planira izgraditi.

“Tu će biti smješteni branitelji stariji od 65 godina, koji su trenutačno na listama za zagrebačke domove umirovljenika. U gradu živi oko tri tisuće branitelja, tristotinjak ih je starijih od 65, a petstotinjak ih čeka na red za domove za starije i nemoćne”, kažu u Gradskom uredu za branitelje te dodaju kako sam smještaj u domovima za branitelje samce, baš kao i onaj za umirovljenike, neće biti besplatan, ali koliko će iznositi mjesečna stanarina, još se ne zna.


“Rano je o tome govoriti jer nismo još počeli ni s rekonstrukcijom zgrade koja bi trebala imati prve smještajne kapacitete. Ne vjerujemo da će se cijena puno razlikovati od one koju imaju “klasični” domovi umirovljenika”, tvrde u Gradskom uredu za branitelje, u kojem kažu i da će se radovi na zgradi u kojoj je do 1. lipnja ove godine bila Razvojna agencija Zagreb najvjerojatnije pokrenuti početkom sljedeće godine.

Komentari

loading...