Bandić odgovorio na optužbe o visokoj cijeni makete rotora: Neće biti jedna već tri

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Kako smo pisali prije par dana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naručio je da se napravi model Remetinečkog rotora u umanjenom mjerilu.

Stvar ne bi bila sporna da nije objavljen i iznos od 227 tisuća kuna koliko bi građani trebali platiti izradu sporne makete. Nakon novinskih natpisa odlučili su se obratiti javnosti priopćenjem u kojem napominju kako je izgradnja rotora financirana iz europskih fondova,  te su time obvezni izraditi maketu radova. Također, tvrde kako je riječ ne o jednoj već o tri makete.

Bandić naručio maketu rotora koja će Zagrepčane koštati 227.500 kuna

“Neki su portali ovih dana objavili „vijest“ o tome kako je „gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić naručio izradu makete rotora Remetinec“ za 227.500,00 kuna od tvrtke Link EOP d.o.o. s kojom je u tu svrhu sklopio ugovor, ocjenjujući to kao nepotreban trošak.


Kako je već poznato, projekt Rekonstrukcije Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec, vrijedan je 331.651.787,38 kuna, a najvećim dijelom se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (272.813.628,39 kuna)  te iz Državnog proračuna (48.143.581,48 kuna).

Dakle, radi se o EU financiranome projektu pa je kao korisnik bespovratnih sredstava Grad Zagreb dužan osigurati vidljivost i promidžbu. Naime, za svaki EU financirani projekt korisnici sredstava su dužni osigurati vidljivost i promidžbu projekta privremeno (tijekom trajanja projekta) i trajno (po završetku projekta) kako bi se istaknulo da je projekt financiran upravo iz EU izvora. Promidžba te vidljivost projekta se osigurava raznim aktivnostima i na razne načine. Ove aktivnosti su obvezni element svakog EU financiranog projekta.

Kako se radi o velikome infrastrukturnom projektu financiranu iz EU sredstava, najvećem do sada u Zagrebu, ali i jednome od najvećih u Republici Hrvatskoj, vidljivost i promidžba projekta planira se provesti kroz niz aktivnosti. Jedna od njih, kojima se planira osigurati trajna vidljivost projekta (i nakon njegova završetka) su i predmetne makete, odnosno prikaz projekta u umanjenom mjerilu, njih ukupno tri u okviru spomenutog iznosa troška od 227.500,00 kuna. Makete će na sebi imati oznake vidljivosti izvora financiranja te će biti postavljene na različitim lokacijama Gradske uprave.

Osim navedenog,  provest će se niz drugih promidžbenih aktivnosti te će se javnost kontinuirano informirati jer je  Grad Zagreb, ponavljamo, kao korisnik bespovratnih sredstava to dužan činiti“, stoji u priopćenju Grada.

Komentari

loading...